Sărbătorile de Crăciun devin un coșmar pentru britanici. Totul va fi blocat
Autor: Simona Haiduc | 03 dec 2022, 11:29
Nervii britanilor vor fi puși la grea încercare
Nervii britanilor vor fi puși la grea încercare
Autostrăzi, circulația trenurilor și transportul aerian din Marea Britanie vor fi puternic afectate de grevele anunțate pentru perioada sărbătorilor de Crăciun, complicând la modul cel mai serios sărbătorile de familie și vacanțele pentru localnici, dar și pentru turișii veniți în Regatul Unit. 

Sindicatul funcționarilor publici PCS, care desfășoară o serie de acțiuni în diferite domenii de activitate publică, a anunțat vineri printr-un comunicat de presă că membrii săi care lucrează la autostrăzi vor „participa la 12 zile de proteste stradale”, din 16 decembrie până pe 7 ianuarie.

Sindicatul spune că traficul s-ar putea opri din cauza acestor mișcări, care vor coincide și cu grevele personalului din transportul feroviar, planificate de sindicatul RMT, care vor creșteri salariale pentru a acoperi inflația și condiții mai bune de muncă. „Știm că acțiunile membrilor noștri ar putea crea neplăceri călătorilor care doresc să-i viziteze pe cei dragi în acest sezon de sărbători, dar s-a ajuns aici din cauza unui guvern care nu își ascultă propria forță de muncă”, a comentat PCS într-un comunicat de presă. „Având în vedere criza severă a costului vieții, ei merită să fie plătiți corespunzător, având în vedere munca importantă pe care o fac, menținând drumurile noastre în stare bună de funcționare și în siguranță”, adaugă el.

Creșteri salariale

PCS spune că va anunța noi date pentru greve în alte departamente, inclusiv Ministerul de Interne. Totodată, grevele feroviarilor organizate de mai multe sindicate vor continua pe tot parcursul lunii decembrie și au fost anunțate. Vor ieși în stradă inclusiv agenții de securitate care lucrează pentru Eurostar. Sindicatul TSSA a anunțat o mișcare feroviară mai mare decât se aștepta pe 17 decembrie, iar mai mulți membri s-au alăturat acțiunilor programate de sindicatul RMT.

Angajații de la linia de metrou Elizabeth din Londra vor supune la vot o posibilă întrerupere a activității, revendiările lor vizând o majorare a salariilor cu mai multe de cele 4% promise de Departamentul de Transport din Londra. În cele din urmă, 350 de manipulatori de bagaje angajați de un subcontractant pe aeroportul Heathrow, cel mai mare din țară, au planificat și ei o grevă de 72 de ore din 16 decembrie. Regatul Unit este lovit de luni de zile de greve repetate în toate sectoarele economiei, în special în logistică și oficiul poștal, în fața inflației de 11% și a unei crize severe a costului vieții. Paramedicii sau asistentele au început și ei o mișcare de grevă fără precedent.

În acest context, gigantul bancar HSBC vrea să închidă 114 sucursale din Marea Britanie din aprilie, ceea ce înseamna circa un sfert din sucursalele sale din țară, cu aproximativ 100 de locuri de muncă în pericol. Motivul? Prea puțini clienți, prea mari cheltuielile de întreținere a birourilor, în condițiile în care servciile de banking online s-au extins, în timpul și după pandemie. 

Vor fi afectate persoanele vulnerabile

HSBC spune că speră să poată redistribui cea mai mare parte a angajaților în alte sucursale și alte roluri, dar aproximativ 100 de persoane și-ar putea pierde locurile de muncă, potrivit PA. Gigantul bancar dezvoltă o rețea alternativă de „hub-uri” bancare, birouri înființate în agențiile altor instituții, cum ar fi oficiul poștal de exemplu, sau puncte de servicii bancare rotative împărtășite pe rând de mai multe mărci.

La începutul acestui an, HSBC anunțase deja închiderea a 400 de sucursale. Dacă aplicațiile și site-urile de banking online „au devenit din ce în ce mai ușor de utilizat (...) reducând nevoia de sucursale”, această decizie ar putea afecta „pe nedrept o anumită categorie a populației, cum ar fi cei care nu au internet sau persoanele în vârstă care nu s-au adoptat la noile tehnologii”, notează Victoria Scholar, analist la Interactive Investor. Sindicatul Unite spune că este „revoltat” de aceste noi închideri de site-uri HSBC, în detrimentul „clienților și comunităților care au cel mai mult nevoie de servicii bancare”.

El face apel la HSBC să „reconsidere” această alegere și să nu-i „abandoneze pe cei mai vulnerabili din societatea noastră”.

Citește și La cât a ajuns "nota de plată" pentru criza energetică din Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe