Șase modificări majore ale Codului muncii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Locuri de muncă vacante
Locuri de muncă vacante
Codul muncii a fost modificat substanțial, de mai multe ori, în ultima perioada prin intermediul mai multor ordonanțe de urgență și legi.

Una dintre modificări a fost efectuată încă de anul trecut prin Legea 208/2020, care prevede că ”părțile pot opta să utilizeze la încheierea, modificarea, suspendarea sau, după caz, la încetarea contractului individual de muncă prin semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată”.

O a doua modificare a fost introdusă de legea 138/2021 care spune că în cazul în care angajatorul se află în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia, conform prevederilor alin. (5), să înceteze și să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă.

Dispare un salariu minim de la 1 ianuarie. Ce prevede noua hotărâre

A treia modificare a fost adusă de H.G. 4/2021 care spune că: ”În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (12) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezenței hotărâri, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.300 lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.

A patra modificare a fost adusă de O.U.G. nr. 36/2021 care prevede că: ”Salariații cu muncă la domiciliu au obligația de a respecta și de a asigura confidențialitatea informațiilor și documentelor utilizate în timpul muncii la domiciliu”.

A cincea modificare a fost adusă de O.U.G. 37/2021 care spune că: ”Regulamentul intern se întocmește de către angajator, cu excepția microîntreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificările și completările ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților, după caz.

Cea de a șasea modificare a fost făcută de OUG 117/2021 care spune că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice, după efectuarea acesteia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel