Saudi Aramco intră pe bursă. Bătălia pentru acțiuni începe pe 17 noiembrie
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Investitorii instituţionali vor putea achiziţiona acţiuni
Investitorii instituţionali vor putea achiziţiona acţiuni
Oferta Publică Iniţială (IPO) a Saudi Aramco pentru investitorii instituţionali şi individuali va începe în data de 17 noiembrie, a anunţat duminică gigantul petrolier din Arabia Saudită, transmit Reuters şi DPA.

Anunţul vine la o săptămână după ce Autoritatea de reglementare a pieţei de capital de la Riad şi-a dat acordul pentru cea mai mare IPO din lume, care ar putea devansa listarea Alibaba în anul 2014 - pentru 25 de miliarde dolari.

Investitorii instituţionali vor putea achiziţiona acţiuni în perioada 17 noiembrie - 4 decembrie, iar cei individuali până în 28 noiembrie, a informat Saudi Aramco. Până la 0,5% din acţiuni vor fi vândute investitorilor individuali, procentul pentru cei instituţionali urmând să fie decis ulterior.

Tranzacţii de 1,36 milioane de lei, pe o piață în creștere

Autorităţile de la Riad intenţionează să listeze în total un pachet 5% din acţiunile Aramco, în ideea de a obţine 100 de miliarde dolari, ceea ce ar evalua Aramco la 2.000 de miliarde dolari, a informat postul saudit de televiziune Al Arabiya.

Dar bancherii estimează că mult aşteptata IPO va evalua Aramco la aproximativ 1.500 de miliarde dolari.

"Listarea Aramco este o oportunitate care nu ar trebui ratată, este cea mai mare companie petrolieră din lume, să deţii acţiuni Aramco este un câştig absolut", se arată într-un mesaj pe Twitter al unui saudit pe nume Abdulrahman.

Potenţialii investitori au declarat pentru Reuters că se pregătesc de câteva luni pentru IPO, punând ani deoparte, vânzând terenuri şi renunţând la alte acţiuni pe care le deţin. Saudiţii au sunat intens la bănci pentru a afla cum să participe la listare iar reclamele locale privind Oferta Publică Iniţială au devenit virale.

Printre firmele interesate sunt Fonduri suverane de investiţii din Golf, Asia, Rusia şi China

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.

Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel