Scădere a cifrei de afaceri din industrie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care este situația din industrie
Care este situația din industrie
Institutul Naţional de Statistică a publicat un raport privind cifra de afaceri din industrie în luna ianuarie 2025.

Concret, în luna ianuarie 2025 , cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut, în termeni nominali, atât față de luna decembrie 2024 cu 7,1%, cât şi față de luna ianuarie 2024 cu 0,4%.

 

Ianuarie 2025 comparativ cu decembrie 2024

Cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna ianuarie 2025 comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 7,1% ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-7,6%)și în industria prelucrătoare (-7,1%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-17,4%) și industria bunurilor de uz curent (-11,8%). Creșteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,3%), industria energetică (+4,3%) și industria bunurilor intermediare (+4,0%).

 

Ianuarie 2025 comparativ cu ianuarie 2024

Cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna ianuarie 2025 faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 0,4% ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-1,0%). Industria extractivă a crescut cu 16,3%.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-9,5%) și industria bunurilor de capital (-6,5%). Creșteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,2%), industria bunurilor de uz curent (+5,0%) și în industria bunurilor intermediare (+3,8%).

 

Informaţii suplimentare:


Cifra de afaceri netă (exclusiv TVA) se calculează prin însumarea veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor. Nu sunt incluse în cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite după livrare; accizele; subvenţiile primite de la autorităţile publice sau instituţii ale UE; vânzarea propriilor terenuri şi a activelor fixe; rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.

Indicii valorici (nominali) ai cifrei de afaceri din industrie sunt indici de tip Laspeyres şi măsoară evoluţia acestora (în preţuri curente), pe total, secţiuni, diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2021).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel