Scăderea Deutsche Bank, descrisă ca irațională de Citigroup
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Deutsche Bank
Deutsche Bank
Deutsche Bank AG a înregistrat cea mai mare cădere din ultimii trei ani, iar costul asigurării datoriilor sale împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată a crescut, într-o vânzare pe care analiștii Citigroup Inc. au descris-o ca fiind irațională. 

Banca, care a înregistrat o redresare în ultimii ani după o serie de crize, a mprierdut cel mai mult dintre acțiunile marilor bănci europene vineri, după ce a anunțat un plan de răscumpărare a datoriilor, o mișcare considerată în mod normal ca un semn de putere. Analiștii s-au străduit să explice această vânzare, care l-a determinat pe cancelarul german Olaf Scholz să susțină public creditorul.

"Considerăm că aceasta este o piață irațională, emoțională", au scris într-o notă analiștii Citigroup Inc. inclusiv Andrew Coombs. "Riscul vine din titlurile din mass-media care pot influența deponenții, din punct de vedere psihologic, indiferent dacă raționamentul inițial din spatele acestui lucru a fost corect sau nu".

Deutsche Bank s-a prăbușit cu până la 15%, cel mai mare declin de la începutul pandemiei în martie 2020, înainte de a reduce pierderile. Rivalul din Crosstown Commerzbank AG, Banco de Sabadell SA din Spania și Societe Generale SA din Franța au înregistrat, de asemenea, scăderi abrupte.

De unde a plecat totul

Cele mai recente turbulențe înregistrate de băncile europene au fost generate de prăbușirea unor bănci americane din eșalonul trei iar pe de altă parte, un al factor, a fost informația care s-a scurs în piață despre Credit Suisse și UBS Group AG că s-ar numără printre creditorii care fac obiectul unei anchete a Departamentului de Justiție al SUA pentru a stabili dacă profesioniștii din domeniul financiar au ajutat oligarhii ruși să se sustragă sancțiunilor.

Scăderile de amploare subminează speranțele autorităților că salvarea, intermediată de guvern, a Credit Suisse Group AG la sfârșitul săptămânii trecute va stabiliza sectorul în general. Autoritățile de reglementare și directorii au încercat toată săptămâna să liniștească traderii cu privire la sănătatea sectorului bancar. 

Băncile centrale, de la Rezerva Federală la Banca Angliei, au majorat din nou în această săptămână ratele dobânzilor, continuând să se concentreze asupra inflației, în contextul în care speranțele că ce a fost mai rău în ceea ce privește turbulențele financiare a trecut. 

Anunțul făcut vineri de Deutsche Bank de a răscumpăra o obligațiune subordonată a venit chiar în prima zi în care creditorul avea dreptul să anunțe acest lucru. Dar, în loc să consolideze încrederea, swap-urile sale de risc de credit au sărit.

Costul asigurării obligațiunilor de rang superior pe cinci ani ale Deutsche Bank a fost cotat la aproximativ 200 de puncte de bază vineri după-amiază, după ce mai devreme în cursul zilei ajunsese la 220 de puncte de bază. Deși aceste niveluri au fost ridicate pentru o mare bancă europeană, sunt încă departe de maximele atinse de Credit Suisse săptămâna trecută. CDS-ul pe 1 an al băncii elvețiene a depășit 3000 de puncte de bază în momentul de vârf al turbulențelor.

Vineri, înalți oficiali europeni au subliniat soliditatea sectorului bancar din regiune

La începutul acestei săptămâni, UBS s-a oferit să răscumpere obligațiunile emise cu câteva zile înainte de a accepta să preia rivalul cu probleme Credit Suisse, o tranzacție care a dus la creșterea riscului de credit al băncii. În timp ce acționarii au aplaudat preluarea de către UBS a rivalului său la un preț foarte ieftin, prețul obligațiunilor sale a scăzut în ultimele zile, iar companiile de rating de credit și-au redus perspectiva asupra datoriei băncii.

Deutsche Bank a scăzut cu 6,7% la ora 16:58 în tranzacțiile de la Frankfurt. Investitorii au fost îngrijorați de expunerea sa la imobiliarele comerciale din SUA și de portofoliul său mare de instrumente derivate, potrivit lui Stuart Graham, analist la Autonomous Research. Cu toate acestea, ambele sunt "bine cunoscute" și "pur și simplu nu sunt foarte înfricoșătoare", a adăugat el într-o notă.

"Deutsche Bank și-a modernizat și reorganizat în mod fundamental modelul de afaceri și este o bancă foarte profitabilă", a declarat vineri cancelarul Scholz la o conferință de presă la Bruxelles, când a fost întrebat despre situația creditorului. "Nu este nevoie să ne îngrijorăm de nimic".

Creditorul a ieșit recent dintr-un plan de redresare de patru ani care a inclus mii de reduceri de locuri de muncă și o ieșire din părți mari ale băncii de investiții. Directorul general Christian Sewing, care a preluat conducerea în 2018, a explorat chiar și o înțelegere cu rivalul german Commerzbank în 2019, la îndemnul guvernului, înainte de a decide să renunțe la ea.

"Nu avem nicio îngrijorare cu privire la viabilitatea Deutsche sau la mărcile de active", a scris Graham. "Pentru a fi foarte clar - Deutsche NU este următorul Credit Suisse".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel