Scandal în Germania: E-mailurile cancelarului Scholz, luate la puricat de poliție
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Germania: Cancelarul Olaf Scholz, ''surprins'' de amploarea dependenţei companiilor de piaţa chineză
Germania: Cancelarul Olaf Scholz, ''surprins'' de amploarea dependenţei companiilor de piaţa chineză
Este vorba despre un scandal legat de o fraudă fiscală, potrivit presei germane. 

E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz au fost investigate în cadrul unei anchete legate de scandalul "CumEx Files", o fraudă fiscală privind dividendele, a informat luni cotidianul Hamburger Abendblatt, citat de AFP.

Anchetatorii au examinat în martie e-mailurile începând cu data de 1 ianuarie 2015, când Olaf Scholz era primar al Hamburgului (nord), funcţie pe care a păstrat-o până la numirea sa în 2018 ca ministru de finanţe în guvernul fostului cancelar Angela Merkel.

Scandalul CumEx, o fraudă dezvăluită pentru prima dată în 2017, se referă la o schemă ingenioasă de optimizare fiscală pusă în aplicare de bănci şi care permite investitorilor străini să-şi reducă impozitele pe dividende.

Zeci de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar în Germania, printre care bancheri, comercianţi, avocaţi şi consilieri financiari. Mai mult de zece ţări sunt vizate.

Printre băncile incriminate s-a numărat şi Warburg din Hamburg, care ar fi trebuit să ramburseze 47 de milioane de euro oraşului-port german, dar municipalitatea a renunţat la aceasta în 2016.

Anchetatorii încearcă să afle dacă lideri politici - şi printre ei Olaf Scholz, pe atunci primar al oraşului - au făcut presiuni asupra administraţiei financiare municipale să nu mai colecteze aceste impozite.

Olaf Scholz urmează să fie interogat din nou vineri la Hamburg de către o comisie parlamentară cu privire la rolul său în această afacere.

Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat pentru Hamburger Abendblatt că cancelarul nu era la curent cu ancheta privind e-mailurile sale şi că, "de altfel, nu există nimic de ascuns".

Decizia de a renunţa la rambursarea sumelor datorate de banca Warburg ar fi fost luată la scurt timp după o discuţie a primarului de atunci, Olaf Scholz, cu Christian Olearius, la acea dată responsabil al băncii, potrivit presei germane.

Olaf Scholz neagă că ar fi făcut presiuni asupra responsabililor fiscului din Hamburg pentru a renunţa la colectarea acestor taxe. 

Citește și Scandal în Elveția. Plângere penală împotriva băncii UBS

Vorbind despre scandaluri, la începutul lunii trecute, trei organizații au depus o plângere penală la mai mulți procurori federali din Elveția, acuzând o posibilă spălare de bani și încălcare a obligațiilor de diligență de către UBS în legătură cu fondurile pe care susțin că le-au primit de la un presupus asociat al fostului președinte congolez Joseph Kabila.

"Plângerea penală trimisă la (Parchetul General)... se referă la acțiunile ...unui om de afaceri belgian apropiat de Joseph Kabila și UBS care a primit, la Geneva și Zurich, fonduri de origine dubioasă", a anunțat, printr-un comunicat, grupul de campanie elvețian Public Eye, care a depus plângerea împreună cu alte două societăți.

"Plângerea noastră prezintă și documente despre posibile acte de spălare de bani și o posibilă neefectuare a unor operațiuni de diligență cu privire la tranzacțiile financiare în cadrul celei mai mari bănci din Elveția pentru a preveni infracțiunile de spălare a banilor." Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel