Scandal pe gazele românești! ANRE neagă acuzațiile că dăm austriecilor energie ieftină

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sediul ANRE
Sediul ANRE
Afirmaţia vehiculată în spaţiul public conform căreia România ar livra gaze naturale ieftine către Austria, în detrimentul cetăţenilor români, este complet nefondată, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), într-un comunicat remis AGERPRES.

Instituţia face aceste precizări în contextul "unor afirmaţii eronate apărute recent în spaţiul public, formulate de către anumiţi lideri politici ale căror declaraţii contravin intereselor economice şi de securitate energetică ale României".

"România nu "subvenţionează" exporturile de gaze. Afirmaţia conform căreia România ar livra gaze naturale ieftine către Austria, în detrimentul cetăţenilor români, este complet nefondată. Domnul deputat Petrişor Peiu a susţinut că tarifele de transport aplicate la punctul de interconectare Csanadpalota (graniţa cu Ungaria) ar fi fost reduse cu 40%. Această informaţie este falsă. Tarifele de transport sunt identice, atât pentru punctele de interconectare, cât şi pentru cele interne. Aşa-numita "reducere de 40%", invocată de domnul deputat Peiu, nu se aplică transportului standard, ci se referă exclusiv la servicii speciale, aplicabile doar în condiţii restrictive - când infrastructura este deja ocupată. Această capacitate întreruptibilă implică riscul ca utilizatorul să nu o poată accesa, ceea ce justifică un tarif diferenţiat faţă de capacitatea fermă", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, statul român nu vinde gaze "ieftine" în Austria.

"Preţul gazelor naturale este determinat de piaţă, nu de un tarif de transport stabilit de stat. România nu are un mecanism de "export subvenţionat". Gazele ajung pe pieţele externe, inclusiv Austria, în funcţie de condiţiile comerciale, iar veniturile obţinute din aceste tranzacţii revin operatorilor economici care extrag sau transportă gaz, nu "statului austriac"", se mai precizează în document.

Totodată, costurile de transport nu sunt suportate de consumatorii români pentru exporturi. "Dimpotrivă, capacităţile de transport rezervate pentru export generează venituri care contribuie la acoperirea costurilor totale ale sistemului, reducând astfel nevoia de majorare a tarifelor interne. Fiecare MWh transportat prin punctele de interconectare aduce venituri suplimentare, contribuind la acoperirea costurilor sistemului", precizează sursa citată.

Pe de altă parte, afirmaţiile de genul "românii plătesc mai mult ca să le dăm austriecilor gaz ieftin" sunt inexacte şi au un caracter pur politic, menţionează ANRE.

"România nu-şi sabotează propriii cetăţeni, ci îşi asumă responsabil rolul de furnizor responsabil de securitatea energetică regională şi europeană. România îşi consolidează poziţia de actor important în securitatea energetică a regiunii, contribuind inclusiv la aprovizionarea Ucrainei prin Coridorul Vertical - o rută strategică ce leagă Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina. Transgaz, operatorul naţional de transport gaze naturale, va lansa în curând procedura de alocare pentru capacităţi "supergrupate" (monthly bundled capacity) către Ucraina, incluzând segmente din toate cele patru ţări menţionate.", se mai precizează în document.

Senatorul AUR, Petrişor Peiu, a semnalat duminică, printr-un comunicat, că statul român, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a hotărât ca tariful de transport al gazelor să fie cu 40% mai mic pentru exportul în Austria decât pentru consumul intern în România.

"Am să vă spun, foarte pe scurt, cum plătim noi pentru a avea dreptul să exportăm gaz ieftin în Austria. Păi, foarte simplu! Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a stabilit următorul lucru: tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria, decât dacă este transportat în interiorul României. Aşadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria sunt cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, pentru consumatorii români. Iată cum consumatorul austriac este favorizat în defavoarea consumatorului român. De către cine? De către statul român. Şi pentru ce? Pentru a consuma gaz românesc. Asta e dreptatea pe care vrem să o vedem şi în anii următori? Este complet inacceptabil ca, într-un context european tensionat, în care România este chemată să contribuie la securitatea energetică a UE, statul nostru să-şi saboteze propriii cetăţeni în favoarea consumatorilor din afară. Exportăm ieftin, dar iată, plătim scump!", a declarat senatorul AUR, Petrişor Peiu, citat în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
TVA
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik
EximBank a intrat in top 10 in functie de active in sistemul bancar romanesc

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

Donald Trump / Foto: Casa Albă
BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Ilie Bolojan, discuţii cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal

Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...

Donald Trump
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...


pixel