Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Mica ţară baltică membră a Uniunii Europene a fost zguduită de dezvăluirile că băncile sale au spălat bani proveniţi din Rusia, Republica Moldova şi Azerbaidjan via conturi bancare ale nerezidenţilor. Scandalul a dus la închiderea unor bănci din Estonia şi ţara vecină Letonia.
Agenţia de presă Bloomberg a anunţat miercuri că băncile din Estonia au intermediat tranzacţii transfrontaliere ale nerezidenţilor în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro între anii 2008 şi 2015.
În replică, Banca Centrală din Estonia a precizat pentru Reuters că între 2008 şi 2017 tranzacţiile transfrontaliere s-au ridicat la 1.100 miliarde euro, adăugând că această cifră include toate tranzacţiile, atât cele ale rezidenţilor cât şi cele ale nerezidenţilor.
Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale din Estonia a declarat că instituţia nu are date separate referitoare la tranzacţiile nerezidenţilor.
Imediat după publicare acestor informaţii acţiunile băncilor scandinave au înregistrat scăderi semnificative. Băncile suedeze SEB şi Swedbank, ambele cu operaţiuni bancare în Estonia, au înregistrat scăderi de 5,4%, respectiv 7,2%. Operaţiunile Swedbank din statele baltice sunt responsabil pentru aproape 20% din profitul operaţional al băncii suedeze, iar Estonia este cea mai mare piaţă a sa.
Cifrele care scot în evidenţă amploarea operaţiunilor de spălare de bani derulate prin Estonia au apărut treptat în ultimele luni. În mai, datele publicate de Financial Intelligence Unit, organismul care se ocupa de spălarea de bani în cadrul Poliţiei din Estonia, arătau că peste 13 miliarde de dolari au fost spălaţi prin băncile din Estonia între 2012 şi 2016 şi cel puţin 7,3 miliarde dolari au trecut prin conturile bancare ale nerezidenţilor.
Luna trecută, grupul bancar danez Danske Bank a dezvăluit într-un raport intern că plăţi în valoare de 200 miliarde euro, multe descrise ca fiind "suspecte", au trecut prin filiala sa din Estonia între 2007 şi 2015. Acest scandal a dus la demisia directorului general de la Danske Bank şi a determinat organismele de reglementare din UE să pună sub semnul întrebării supervizarea sectorului financiar din blocul comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.