Scandalul ”Made in Italy”. Armani, Dior și Loro Piana, vizate de o anchetă privind exploatarea muncitorilor imigranți

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Magazin Loro Piana
Magazin Loro Piana
Un croitor chinez care a muncit timp de un deceniu într-o fabrică de confecții de pe marginea orașului Milano, câte 13 ore pe zi, a declanșat involuntar un scandal care zguduie acum industria modei de lux din Italia.

Potrivit unui dosar consultat de Bloomberg, bărbatul primea salariul la negru – aproximativ 1.500 de euro pe lună – adică echivalentul unui singur pulover de cașmir pentru bebeluși vândut de Loro Piana, una dintre cele mai exclusiviste mărci deținute de gigantul francez LVMH.

După ce angajatorul său – tot un cetățean chinez – a încetat să-l plătească și l-a agresat fizic, cazul a ajuns în atenția justiției italiene. A devenit parte dintr-o anchetă amplă a tribunalului comercial din Milano și a unității Carabinierilor pentru combaterea criminalității în muncă, vizând rețelele ilegale de subcontractori care produc haine de lux pentru case precum Valentino, Armani, Dior și, cel mai recent, Loro Piana.

Sistemul subcontractării: lux la vedere, dedesupt, exploatare

Justiția italiană încearcă să reformeze un model de export în care branduri premium vând la prețuri exorbitante haine „Made in Italy”, fabricate însă adesea în condiții ilegale, în ateliere improvizate, conduse de subcontractori din comunități de migranți. În regiunea Lombardia, aproape 20% dintre cele peste 10.000 de ateliere textile sunt deținute de antreprenori chinezi, potrivit Camerei de Comerț din Milano.

Procurorii au descoperit că muncitori fără acte lucrau peste 90 de ore pe săptămână, dormind chiar în halele de producție. Loro Piana a fost plasată sub supraveghere judiciară timp de un an, după ce instanța a constatat că brandul a beneficiat „neglijent” de pe urma acestor economii ilegale. Administratorul judiciar numit de tribunal are misiunea de a monitoriza modul în care conducerea remediază lanțul de aprovizionare.

LVMH, reacție defensivă: „Am încetat colaborarea imediat”

Reprezentanții Loro Piana au negat că ar fi cunoscut practicile ilegale și au declarat că relația cu furnizorul a fost terminată în 24 de ore după ce au fost notificați. Toni Belloni, președintele LVMH Italia, a recunoscut însă dificultățile de transparență într-un sistem de producție fragmentat și a promis întărirea controalelor.

Alte branduri implicate: Dior, Armani, Valentino, Alviero Martini

Cazul Loro Piana nu este singular. În trecut, justiția italiană a aplicat măsuri similare împotriva unor unități de producție aparținând Dior, Giorgio Armani Operations, Valentino Bags Lab și Alviero Martini. Unii dintre acești jucători au ieșit de sub supravegherea instanței după implementarea unor măsuri precum audituri în timp real și evaluări riguroase ale furnizorilor.

Presiunea scade vânzările. Brandurile reduc costuri, dar riscă imaginea

Industria de lux se confruntă deja cu un climat economic dificil. Potrivit Bain & Company, care este una dintre cele mai mari și prestigioase firme de consultanță în management strategic din lume, sectorul a pierdut 50 de milioane de clienți în perioada 2023–2024, iar vânzările ar putea scădea cu până la 5% în acest an. Pe acest fond, multe branduri au intensificat comenzi rapide către ateliere locale, sacrificând calitatea condițiilor de muncă pentru a-și proteja marjele.

Această strategie, denunțată de procurori drept o „cursă către fund”, a alimentat practicile ilegale pe care acum justiția încearcă să le oprească.

Inițiative de reformă și cooperare între autorități, sindicate și branduri

În mai, prefectura din Milano, Camera Națională a Modei, sindicatele și marile case de modă au semnat un pact pentru crearea unei baze de date comune cu furnizori acreditați și pentru certificarea periodică a acestora. Obiectivul: transparentizarea lanțului de producție și eliminarea intermediarilor dubioși.

Cazul croitorului chinez: de la muncă la negru, la speranța legalizării

Potrivit surselor apropiate anchetei, procurorii milanezi încearcă acum să-l ajute pe croitorul agresat să obțină un loc de muncă legal, cu contribuții sociale și asigurări. Este un gest simbolic într-un context în care mii de alți lucrători rămân invizibili, deși contribuie zilnic la construcția mitului „Made in Italy”.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel