Schimbare privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
 Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

"Potrivit art. 1 alin. (1) al Ordonanţei de urgenţă 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, sunt asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, persoanele care:

'A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;

B. realizează în România veniturile prevăzute la lit. A, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;

C. beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii.'

De asemenea, legea reglementează posibilitatea asigurării voluntare în sistemul de asigurări sociale de sănătate prin încheierea unui contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Acest drept este prevăzut pentru persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (1). în cazul in care persoana fizică realizează atât venituri dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1), cât şi alte categorii de venituri, aceasta nu va mai putea încheia un contract de asigurare voluntară în sistemul de asigurări sociale de sănătate.", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative

 

Modificările propuse

 

Modificarea legislativă ce face obiectul acestei propuneri legislative vizează introducerea în categoria persoanelor care se pot asigura voluntar în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prin încheierea unui contract, a persoanelor fizice care se află atât în situaţia prevăzută la art.1 alin. 1) din OUG 158/2005, cât şi într-o altă situaţie care, luată individual, i-ar permite încheierea unui contract de asigurare voluntară.

Astfel, în urma modificării legislative, se vor putea asigura voluntar şi persoanele fizice care se află într-una dintre situaţiile prevazute la art. 1 alin. (1) insa, simultan, se afla şi într-o altă situaţie care, luata individual, i-ar oferi dreptul să încheie un contract de asigurare voluntară.

Prevederile legislative în vigoare creează o inechitate pentru persoanele care realizează alte categorii de venituri decât cele prevăzute la art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005. Deşi acestea reprezintă o categorie de persoane care are dreptul să se asigure în mod voluntar pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, prin încheierea unui contract de asigurare, acest drept le este îngrădit în situaţia în care cumulează aceste venituri, cu veniturile prevăzute la art. 1 alin. (1) redate în partea introductivă a expunerii de motive, explică iniţiatorii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel