Schimbări importante pe piața neagră a țigaretelor. Concluziile unui studiu

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Specialiștii au constatat schimbările
Specialiștii au constatat schimbările
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în luna mai 2019 la 14,9% din totalul consumului, cu 0,3 puncte procentuale (p.p.) mai puţin faţă de martie şi cu 2,4 p.p. comparativ cu ianuarie 2019, conform unui studiu Novel Research. Un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai înregistrat de trei ani, însă categoria ţigaretele 'cheap-whites', respectiv cele produse legal în altă ţară şi vândute ilegal în România, au consemnat cel mai mare nivel din ultimii zece ani. 

"Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţului ilegal şi în mai, cu toate că se află în scădere cu 6,6 p.p. până la 30,7%. Piaţa neagră se menţine la niveluri ridicate şi în sud-vest (26,4%), vest (22,3%) şi est (14,6%, în creştere cu 7,7 p.p. faţă de martie). Din punct de vedere al provenienţei, 'cheap whites' (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă şi se află în mai într-o creştere abruptă, de 11,9 p.p. până la 66,9%, cel mai mare procent din ultimii zece ani. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (14,7%), Ucraina (9,3%) ?i Serbia (0,1%) este relativ constantă", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Potrivit directorului Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco (BAT), Ileana Dumitru, aceste date statistice arată că în piaţă ajung mai puţine produse pentru care nu se plătesc taxe şi care nu respectă nicio reglementare. În opinia sa, toate aceste eforturi pot fi anulate de iniţiative radicale, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România şi taxarea lor suplimentară.

Citește și Mai puține țigări de contrabandă. Statul își elimină concurența

"Vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi uşor de substituit cu cele ilegale, mai ales în judeţele de frontieră, unde contrabanda e dominantă", afirmă reprezentantul BAT. În pofida scăderii contrabandei cu ţigări, reprezentanţii din industrie sunt îngrijoraţi de creşterea fără precedent a categoriei 'cheap-whites' (ţigarete produse legal în altă ţară şi vândute ilegal în România).

"Ca urmare, este absolut necesar ca eforturile autorităţilor să continue în direcţia aplicării legii pentru combaterea contrabandei", declară Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România. Ea consideră că este nevoie de o strategie de combatere a comerţului ilegal la nivel naţional, care să implice toţi factorii cu putere de decizie asupra unui sector economic care este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul statului, cu peste 3 miliarde de euro virate anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica

pixel