Schimbări majore în privința parcajului și abandonului autovehiculelor

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Mașină abandonată / Foto: Freepik
Mașină abandonată / Foto: Freepik
Senatorii urmează să voteze o nouă inițiativă legislativă care are rolul de a preveni abandonul vehiculelor pe spațiile publice.

În contextul creșterii continue a numărului de vehicule la nivel național și a aglomerărilor urbane care limitează soluțiile pentru deficitul de locuri de parcare, o propunere legislativă are ca scop îmbunătățirea aplicării legii pentru eliminarea vehiculelor abandonate de pe domeniul public sau privat al statului.

Potrivit acestei propuneri, un vehicul este considerat abandonat dacă este găsit pe domeniul public sau privat al unităților administrativ-teritoriale, aparține unui proprietar sau deținător legal cunoscut, iar termenul de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat de cel puțin 6 luni, fiind în același timp neasigurat pentru răspunderea civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație.

Citește și: Dacă a expirat ITP-ul de 6 luni, puteţi rămâne fără maşină. Va fi considerată abandonată - Document din Senat

În România, conform ultimelor statistici din 2021, numărul de persoane cu permis de conducere ajunge la 8.298.956, reprezentând 43% din totalul populației și 53% din populația adultă. Parcul auto din țară numără 9.661.483 de vehicule înmatriculate, cu autoturismele reprezentând 78,7% din total. Rata de motorizare pe teritoriul național se situează la 396 de autoturisme la 1.000 de locuitori, iar orașul București conduce în topul numărului de vehicule la 1.000 de locuitori cu 673.

Din cele 75.600 de vehicule controlate în trafic în 2021, 36,42% erau neconforme din punct de vedere al securității rutiere, iar 14,09% dintre ele prezentau pericol iminent de accidente. Cu toate acestea, la finalul aceluiași an erau în vigoare 6.710.462 de contracte de RCA, majoritatea încheiate cu persoane fizice (5.282.809).

Propunerea legislativă vine într-un moment în care spațiile publice sau private ale statului și ale unităților administrativ-teritoriale sunt ocupate de vehicule abandonate, contribuind la deficitul de locuri de parcare. Aplicarea acestei legi ar urma să elibereze aceste spații în scopuri utile, să descongestioneze trotuarele localităților și carosabilul, cu beneficii semnificative asupra fluidizării traficului și protejării mediului înconjurător.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

pixel