Schimbări privind sporurile din apărare, ordine publică şi securitate naţională - Document

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, 31 ianuarie se află şi o hotărâre pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare ,,Apărare, ordine publică şi securitate naţională”.

"Art. 12 alin. (2) din anexa nr. VI - Familia ocupațională de funcții bugetare ”Apărare, ordine publică și securitate națională” la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, stabilește că ”personalul militar, poliţiştii, polițiștii de penitenciare şi personalul civil beneficiază de următoarele sporuri, în funcţie de condiţiile de muncă:

a) pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

b) pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

c) pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”.

De asemenea, art. 12 alin. (3) din anexa nr. VI - Familia ocupațională de funcții bugetare ”Apărare, ordine publică și securitate națională” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, stipulează că ”locurile, condiţiile de muncă şi operaţiunile, precum şi procentele de acordare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite, în limita prevederilor din Regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens”.

Potrivit art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare, a fiecăreia dintre instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau a fiecăreia dintre autorităţile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor Publice şi cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate”.

Până la data intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, fiecare instituție din sistemul apărării, ordinii publice și securității naționale a emis reglementări interne emise în aplicarea Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, pentru stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și a condiţiilor de acordare a acestora pentru personalul încadrat în aceste instituții.

Având în vedere prevederile art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, la elaborarea acestui regulamentcadru au fost consultate federațiile sindicale reprezentative din sistemul apărării, ordinii publice și securității naționale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Care sunt schimbările

 

Personalul din instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, atât cel specific, cât și funcționarii publici și personalul
contractual civil, beneficiază, în prezent, conform legislației anterioare, de sporurile de până la 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare, pentru condiţii grele de muncă și pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată.

Noul cadru legal impune actualizarea și înlocuirea dispozițiilor/ordinelor interne ale instituțiilor care aparțin sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională cu o hotărâre a Guvernului pentru aprobarea locurilor de muncă, a condițiilor de muncă și operațiunilor, precum și a procentelor de acordare a sporului pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, a sporului pentru condiții grele de muncă, precum și a sporului pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată, personalului din cadrul acestui sistem, conform art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și a art. 12 alin. (3) din anexa nr. VI la această lege.

Totodată, menționăm faptul că în cadrul instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională își desfășoară activitatea și
funcționari publici și personal contractual civil.  Astfel, prin prezenta hotărâre se propune reglementarea unitară a acordării sporului prevăzut de art. 12 alin. (2) din anexa nr. VI - Familia ocupațională de funcții bugetare ”Apărare, ordine publică și securitate națională” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul tuturor instituțiilor din sistem și pentru tot personalul încadrat în aceste instituții deoarece sporul pentru condiții de muncă specificat este un spor strict legat de locul de desfășurare a activității, prevede documentul.

Puteţi studia aici Nota de fundamentare şi anexa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel