Scutiți de rate timp de trei ani și dobânzi mai mici. Oferta acestui program
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
FMI sugerează desființare programului Prima Casă
FMI sugerează desființare programului Prima Casă
Persoanele care vor recurge la Programul O familie, o casă (fostul program Prima Casă) pentru a-și cumpăra o locuință nouă vor putea solicita băncii o perioadă de grație de cel mult trei ani. În plus, ei vor putea beneficia de un procent semnificativ de garantare, aproape de două ori mai mare decât cel din Prima Casă, dar și de subvenții la dobânzi.

Sunt propuneri care se regăsesc într-un proiect de Ordonanță de Urgență, aflat în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). “La cererea beneficiarului, finanțatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de grație la rambursarea capitalului”, se arată în documentul ce subliniază, totodată, că perioada de creditare, la care se adaugă și anii de scutire de la plata ratelor, nu va putea depăși 20 de ani.

În același timp, Guvernul propune, prin noul său program, un procent semnificativ de garantare, dar și acordarea de subvenții la dobânzi pentru românii cu venituri mai mici sau care au persoane cu handicap în familie. Concret, statul va acoperi o anumită parte din dobândă, în următoarele situații:

- 2,6 puncte procentuale din rata dobânzii la credit, pe toată durata programului "O familie, o casă" în cazul celor care au:
venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 6.000 lei individual;
venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulți sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil;
venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 8.000 lei pentru o familie cu un copil;
venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.

- 1 punct procentual din rata dobânzii la creditul acordat pentru cei care au un copil sau sunt sunt asistenti maternali pentru un copil și 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulți copii sau sunt asistenți maternali pentru doi sau mai mulți copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani, dacă urmează o formă de învățământ de lungă durată.

Citește și Guvernul schimbă costurile de la Prima Casă și Investește în tine

- 1 punct procentual din rata dobânzii la creditul acordat celui care e încadrat cu un grad de handicap grav sau care are în familie (soțul/soția/copiii) pe cineva încadrat astfel. De subliniat că aceste reduceri nu se vor exclude una pe cealaltă - cel puțin, așa reiese din proiectul aflat în dezbatere, potrivit căruia reducerile cumulate nu vor depăși 4,6 puncte procentuale.

Prin intermediul programului O familie, o casă vor putea fi cumpărate locuințe noi (cu o vechime de până la cinci ani), atâta timp cât au suprafețe cuprinse între 50 și 100 mp și cel puțin două camere. Cei ce vor dori să-și cumpere o locuință prin noul program de finanțare vor putea primi un credit de până la 570.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), iar statul va garanta 80% din valoarea creditului. Avansul minim va fi cuprins între 5 și 10% din valoarea locuinței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel