Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
Proiectul de lege supus dezbaterii şi adoptării are ca obiectiv primordial susţinerea familiilor ce au în îngrijire mai mulţi copii, prin multiplicarea
facilităţilor oferite acestora, precum şi de stimulare a natalităţii, în contextul în care România se confruntă cu un deficit semnificativ din acest punct de vedere.
Adoptarea acestui act normativ va conferi avantaje indiscutabile familiilor care îşi doresc mai mulţi copil, precum şi celor adoptive, în condiţiile în
care, în prezent, majoritatea covârşitoare a românilor se limitează, de regulă, la creşterea unui copil, maximum doi. Având în vedere situaţia îngrijorătoare existentă, este stringentă necesitatea unor schimbări legislative profunde, precum şi de adoptarea unor măsuri concrete de susţinere a familiilor cu mai mulţi copii, în vederea creşterii natalităţii la nivel naţional.
Reducerea impozitelor şl taxelor plătite către stat de către familiile cu trei sau mai mulţi copii, precum şi a celor care adoptă copil din sistemul de protecţie al statului, va avea efecte sustenabile pentru stimularea românilor în acest sens, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Ţara noastră se confruntă cu cea mai accentuată scădere a ratei natalităţii din ultimul secol, în condiţiile în care realitatea datelor statistice indică un regres uriaş al copiilor născuţi în ultimii ani. Astfel, conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, în anul 2022 s-au născut 171.132 de copii, faţă de 196.858 în 2021 si fată de 219.483 în anul 2006. În acelaşi timp, potrivit unui studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, rata natalităţii va înregistra în continuare scăderi Importante la nivel mondial. în aceste condiţii, este absolut necesar să gândim mal multe programe sociale şi să redimensionăm cadrul legal a susţinerii familiilor şi a stimulării acestora de a fi părinţi.
Iniţiativa legislativă propusă vine în mod categoric şi în sprijinul tinerelor familii, deoarece, de fiecare dată când s-au acordat anumite facilităţi, acestea au condus la o creştere a natalităţii. Propunerea legislativă încurajează tinerele familii de a avea copii, dar şi de a adopta, în contextul în care România face fată cu dificultate fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste, se mai arată în document.
"Din perspectiva realităţii, prezenta propunere legislativă reprezintă o soluţie oportună şi pragmatică atât pentru stimularea tinerilor de a-şi întemeia o familie, cât şi pentru cuplurile care îşi doresc mai mulţi copii. (...) în concluzie, propun adoptarea acestui proiect legislativ prin care familiile cu trei şl mai mulţi copil, precum şi cele adoptive, să beneficieze de reduceri semnificative la plata impozitelor locale, economiile realizate astfel pentru cheltuielile curente fiind în măsură să le permită creşterea şi îngrijirea corespunzătoare a copiilor.
Din perspectiva celor mai sus expuse, vă supunem spre dezbatere şi adoptare Proiectul de lege privind acordarea unor reduceri la plata impozitului pentru familiile care au în întreţinere mai mult de trei copii, precum şi pentru cele care adoptă copii, un demers absolut necesar redresării natalităţii naţionale", transmit iniţiatorii proiectului.
Iată textul propunerii legislative:
Art. 1. - Familiile, inclusiv ceie monoparentale, care au în orice formă de întreţinere şi creştere legală trei sau mai mulţi copii beneficiază de reducerea la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, după cum urmează:
- Familiile cu trei copii - 50%;
- Familiile cu patru copii - 75%;
- Familiile cu cel puţin cinci copii - 100%.
Alt. 2. - Familiile care adoptă copii beneficiază de o reducere de 50% de la plata impozitelor menţionate la Art. 1.
Alt. 3. - Normele metodologice de aplicare a acestei legi vor fi elaborate cel târziu până la data de 1 decembrie 2024.
Art. 4 - Prezenta lege va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...