Scutiri/reduceri de la plata impozitelor pe locuinţă, teren şi auto pentru familiile care au mai mulţi copii (Proiect)
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
pexels
pexels
A fost depusă la Senat o propunere legislativă "privind acordarea unor facilități fiscale sub forma unor reduceri/scutiri de la plata impozitelor pentru familiile care au în întreținere mai mult de trei copii, precum și pentru cele care adoptă copii". 

Proiectul de lege supus dezbaterii şi adoptării are ca obiectiv primordial susţinerea familiilor ce au în îngrijire mai mulţi copii, prin multiplicarea
facilităţilor oferite acestora, precum şi de stimulare a natalităţii, în contextul în care România se confruntă cu un deficit semnificativ din acest punct de vedere.

Adoptarea acestui act normativ va conferi avantaje indiscutabile familiilor care îşi doresc mai mulţi copil, precum şi celor adoptive, în condiţiile în
care, în prezent, majoritatea covârşitoare a românilor se limitează, de regulă, la creşterea unui copil, maximum doi. Având în vedere situaţia îngrijorătoare existentă, este stringentă necesitatea unor schimbări legislative profunde, precum şi de adoptarea unor măsuri concrete de susţinere a familiilor cu mai mulţi copii, în vederea creşterii natalităţii la nivel naţional.

Reducerea impozitelor şl taxelor plătite către stat de către familiile cu trei sau mai mulţi copii, precum şi a celor care adoptă copil din sistemul de protecţie al statului, va avea efecte sustenabile pentru stimularea românilor în acest sens, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Scădere accentuată a natalităţii

 

Ţara noastră se confruntă cu cea mai accentuată scădere a ratei natalităţii din ultimul secol, în condiţiile în care realitatea datelor statistice indică un regres uriaş al copiilor născuţi în ultimii ani. Astfel, conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, în anul 2022 s-au născut 171.132 de copii, faţă de 196.858 în 2021 si fată de 219.483 în anul 2006. În acelaşi timp, potrivit unui studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, rata natalităţii va înregistra în continuare scăderi Importante la nivel mondial. în aceste condiţii, este absolut necesar să gândim mal multe programe sociale şi să redimensionăm cadrul legal a susţinerii familiilor şi a stimulării acestora de a fi părinţi.

Iniţiativa legislativă propusă vine în mod categoric şi în sprijinul tinerelor familii, deoarece, de fiecare dată când s-au acordat anumite facilităţi, acestea au condus la o creştere a natalităţii. Propunerea legislativă încurajează tinerele familii de a avea copii, dar şi de a adopta, în contextul în care România face fată cu dificultate fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste, se mai arată în document.

 

Care este propunerea

 

"Din perspectiva realităţii, prezenta propunere legislativă reprezintă o soluţie oportună şi pragmatică atât pentru stimularea tinerilor de a-şi întemeia o familie, cât şi pentru cuplurile care îşi doresc mai mulţi copii. (...) în concluzie, propun adoptarea acestui proiect legislativ prin care familiile cu trei şl mai mulţi copil, precum şi cele adoptive, să beneficieze de reduceri semnificative la plata impozitelor locale, economiile realizate astfel pentru cheltuielile curente fiind în măsură să le permită creşterea şi îngrijirea corespunzătoare a copiilor.

Din perspectiva celor mai sus expuse, vă supunem spre dezbatere şi adoptare Proiectul de lege privind acordarea unor reduceri la plata impozitului pentru familiile care au în întreţinere mai mult de trei copii, precum şi pentru cele care adoptă copii, un demers absolut necesar redresării natalităţii naţionale", transmit iniţiatorii proiectului.

 

Cuantumul reducerilor

 

Iată textul propunerii legislative:

 

Art. 1. - Familiile, inclusiv ceie monoparentale, care au în orice formă de întreţinere şi creştere legală trei sau mai mulţi copii beneficiază de reducerea la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, după cum urmează:

- Familiile cu trei copii - 50%;
- Familiile cu patru copii - 75%;
- Familiile cu cel puţin cinci copii - 100%.

Alt. 2. - Familiile care adoptă copii beneficiază de o reducere de 50% de la plata impozitelor menţionate la Art. 1.

Alt. 3. - Normele metodologice de aplicare a acestei legi vor fi elaborate cel târziu până la data de 1 decembrie 2024.

Art. 4 - Prezenta lege va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel