"Din nefericire, nu putem avea o perspectivă care să ne bucure, dat fiind faptul că impactul scumpirilor la gaze naturale şi energie electrică presează foarte mult pe costul de producţie. Se ştie foarte bine că în agricultură nu poţi face producţie fără energie şi mai ales la legumele timpurii, unde consumul de energie este foarte mare.
Impactul asupra preţului de cost se va translata, desigur, şi la preţul de vânzare a acestor produse. Este o problemă care ne îngrijorează pe toţi. Am spus-o de fiecare dată şi o repet cu obstinaţie: orice întârziere faţă de o decizie cu privire la temperarea preţurilor la energie şi carburanţi ne va costa. Orice zi întârziată va fi un supliment de îngrijorare şi, în acelaşi timp, o comprimare a activităţii de producţie.
Mă gândesc la producţia agroalimentară care îşi urmează cursul în zootehnie, unde liniile de producţie sunt alimentate fie cu gaze, fie cu energie electrică, extrem de scumpe. Eu am făcut o analiză asupra activităţii unui agent economic: înainte de scumpirile la curent şi gaze, 6,5% din costul de producţie era reprezentat de energie; acum este de 71% amprenta gazului şi a energiei electrice, ceea ce înseamnă enorm. O asemenea situaţie îi va determina pe unii să oprească activitatea, iar pe alţii să reducă producţia, astfel încât să poată rămâne pe piaţă", a explicat, pentru cititorii DC Business, Petre Daea.
Petre Daea a fost întrebat şi ce vom vedea în pieţe în această primăvară? Produse româneşti foarte scumpe sau preponderent legume şi fructe din străinătate?
"Din acest punct de vedere, programele de la Ministerul Agriculturii care sunt aprobate prin acte normative se vor derula. Vom avea producţie - mă refer în primul rând la legume - din ţară, însă, preţul nu va fi cel pe care l-am fi dorit cu toţii, atât producătorul cât şi consumatorul să se bucure de un anumit câştig: producătorul să aibă şi el un mic profit, iar consumatorul să dea cât mai puţini bani pentru produsele pe care le cumpără.
Situaţia este extrem de grea şi trebuie rezolvată cât mai repede în domeniul energiei, pentru că va fi din ce în ce mai mare presiunea pe producători, lucru care ne va costa pe toţi pe o perioadă lungă de timp", a răspuns Petre Daea.
"Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea escaladare a preţurilor. Iată ce înseamnă luarea unei măsuri nepregătite şi fără a se analiza impactul, ce consecinţe are o asemenea măsură a liberalizării preţurilor. Ne afectează pe toţi. Indiferent unde ne uităm, ne întâlnim cu preţurile mari la energie şi combustibil. Efectul asupra producţiei va fi unul negativ şi care poate influenţa pe o perioadă mai lungă de timp producătorii agricoli", a subliniat Petre Daea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...