Se anunță unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare de la criza financiară globală
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Proiecte, în pericol
Proiecte, în pericol
Este vorba despre Signa Group, care deține, printre multele altele, clădirea Chrysler, din New Yori, magazinul Selfridges, din Marea Britanie, multe centre comerciale de lux din Viena. 

Signa, imperiul imobiliar şi de retail în valoare de 23 miliarde de euro al lui Rene Benko, este pe punctul de a anunţa un val de insolvenţe, pe fondul temerilor că eforturile de salvare de ultim moment de a asigura finanţare de urgenţă nu vor avea succes, transmite Bloomberg.

Mogulul austriac al Signa, grup care are numeroase subsidiare în diverse ţări, ar putea depune mai multe solicitări de intrare în insolvenţă în următoarele săptămâni, dacă nu reuşeşte un acord de ultim moment, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

600 milioane euro

Signa Group, proprietarul clădirii Chrysler din New York, al magazinului Selfridges din Marea Britanie, al unor centre comerciale de lux în Viena şi al celui mai mare lanţ de magazine din Germania, are nevoie de 600 milioane de euro pentru rezolvarea necesarului de lichidităţi pe termen scurt. Dar timpul trece şi discuţiile pentru găsirea unei soluţii sunt afectate de structura complexă a Signa, care include diferiţi investitori şi creditori la diferite niveluri, adaugă sursele.

Vineri, Signa Real Estate Management Germany GmbH ar fi solicitat în Germania intrarea în insolvenţă. Compania este o subsidiară deţinută în întregime de Signa Prime, care co-deţine Selfridges în Londra şi lanţ de magazine KaDeWe din Berlin. Tribunalul german nu a confirmat insolvenţa iar purtătorul de cuvânt al Signa nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

Avertismentul BCE

Signa riscă să devină unul din cele mai mari dezastre imobiliare din Europa de la criza financiară globală. Şi Banca Centrală Europeană avertiza săptămâna trecută că sectorul imobiliar comercial din zona euro s-ar putea confrunta cu dificultăţi ani de zile, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru băncile şi investitorii care îl finanţează. Piaţa imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record, iar economia încetineşte.

Raportul BCE examinează ameninţările la adresa stabilităţii financiare, subliniind temerile majore privind efectele boom-ului imobiliar care acum provoacă probleme în ţări ca Germania şi Suedia. Conform BCE, preţurile proprietăţilor comerciale sunt afectate de slăbiciunea economică şi de majorările de dobânzi din ultimul an şi reprezintă o ameninţare pentru profitabilitatea sectorului bancar şi modelul de afaceri.

Situație critică pentru creditori

Situaţia lui Benko este diferită de cea a altor investitori în sectorul imobiliar, el continuând să facă achiziţii semnificative chiar şi în ultimii ani. În condiţiile în care preţurile proprietăţilor comerciale sunt în scădere, sporeşte lipsa de încredere a investitorilor, iar structura corporate obscură a Signa o face în mod deosebit vulnerabilă. Cele mai mari expuneri ale Signa sunt faţă de bănci, prin creditele primite pentru a finanţa achiziţiile şi lucrările de construcţii la proiectele pe care le dezvoltă.

Julius Baer Group Ltd, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, a anunţat luni că îşi revizuieşte afacerile privind acordarea creditelor către unii dintre cei mai bogaţi clienţi ai săi, după un împrumut de 687 milioane dolari acordat unui singur investitor. Deşi banca nu a dat publicităţii numele clientului, Bloomberg anunţase anterior că este vorba de Signa şi autorităţile elveţiene de reglementare monitorizează expunerea.

Băncile din Austria 

Alte surse au declarat luna aceasta că băncile din Austria aveau la jumătatea anului o expunere de 2,2 miliarde de euro la gigantul imobiliar şi de retail Signa. Raiffeisen Bank International (RBI) şi Bank Austria, deţinută de UniCredit, sunt responsabile pentru două treimi din această expunere, susţin sursele.

Sursele susţin că în ultimii ani RBI şi-a redus semnificativ expunerea la Signa Group. Oficialii RBI şi ai UniCredit nu au dorit să comenteze informaţiile. Nici reprezentanţii Signa nu au răspuns imediat solicitările de a comenta. Banca Centrală Europeană (BCE), care supervizează băncile, a refuzat să comenteze.

Ani de zile, piaţa imobiliară din Europa a fost în creştere, sprijinită de dobânzile ultra-scăzute, dar majorarea semnificativă a costurilor construcţiilor şi a dobânzilor au dus la intrarea în insolvenţă a unor dezvoltatori, în condiţiile în care băncile au redus creditarea, tranzacţiile au îngheţat şi preţurile au scăzut. Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat o divizie a Signa la "junk" (nerecomandat pentru investiţii). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel