Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Indicele anual al prețurilor de consum din SUA a urcat de la 3% la 3,2% în luna iulie, ceea ce reprezintă o valoare ușor mai mică decât cea anticipată, de 3,3%. Inflația de bază – care exclude prețurile la energie și alimente – a încetinit de la 4,8 la 4,7% față de anul trecut, în timp ce ambii indicatori lunari s-au plasat la 0,2%. Potrivit unei analize a casei de brokeraj pe burse internaționale XTB, acest nivel este în linie cu așteptările pieței, cu mediile pe termen lung și cu atingerea țintei de inflație a Fed până în 2025. În acest context, continuarea politicii de majorare a dobânzilor de către Rezerva Federală este pusă sub semnul întrebării.
În rândul analiștilor americani a existat îngrijorarea că prețurile mai mari la combustibili se vor transfera într-un salt mai mare al inflației în mijlocul verii și că această tendință va continua și în august. Cu toate acestea, se pare că prețurile mai mari la energie au fost compensate de scumpiri mai mici decât se așteptau și chiar de ieftiniri la alte categorii. Prețurile la mașinile noi și la cele second-hand au reprezentat principalele scăderi. Analiștii XTB arată că prețurile la electricitate au scăzut și ele, în ciuda unei creșteri destul de semnificative a prețurilor la gazele naturale din SUA. Acestea reprezintă un combustibil important peste Ocean pentru producerea de energie electrică. Totuși, cea mai mare scădere a fost raportată la tarifele transportului aerian, dar acest element are o pondere foarte mică, de doar 0,6%, în totalul indicelui prețurilor de consum.
În timp ce tarifele combustibililor sunt importante și au crescut considerabil în luna iulie, elementul imobiliar continuă să fie un factor cheie al inflației din SUA. Locuințele au o pondere de 34,7% în indice: prețurile din această categorie au crescut cu 0,4% în luna martie, ajungând la un avans anual de 7,7% în iulie. Cu toate acestea, analiștii de la Varșovia ai XTB punctează faptul că datele referitoare la locuințe tind să fie întârziate, în timp ce contribuțiile sale la indicele prețurilor de consum ar trebui să scadă în lunile următoare.
Din punctul de vedere al Fed, datele din iulie oferă mai mult confort pentru a menține ratele dobânzilor neschimbate la ședința din septembrie și, cel puțin, pentru a evalua situația. În plus, în cazul în care cifrele privind locurile de muncă din SUA pentru luna august dezamăgesc, iar raportul cu privire la inflație nu arată o revenire importantă a scumpirilor, creșterea dobânzii la ședința din septembrie devine și mai incertă.
Părerile în rândul membrilor Fed sunt împărțite. Analiștii casei de brokeraj pe burse internaționale remarcă faptul că Patrick Harker, unul dintre cei mai agresivi membri ai board-ului Rezervei Federale americane, sugerează posibilitatea menținerii ratelor neschimbate. Fed va analiza, în primul rând, inflația de bază și ar prefera să nu vadă o revenire a ratei anuale de creștere și o creștere lunară care să fie în concordanță cu ținta fixată. Desigur, o nouă revenire a prețurilor la energie ar putea împinge indicele principal al prețurilor de consum mai sus până la sfârșitul anului. Dar cum prețurile la energie sunt absente din inflația de bază și nu se află sub controlul Fed, bancherii centrali americani ar putea conchide că acțiunile lor de până acum au limitat într-adevăr inflația.
Dolarul american a avut o reacție negativă la această știre, iar perechea euro-dolar continuă să se tranzacționeze peste pragul de 1,10. Indicii bursieri au câștigat teren, ceea ce este în linie cu tonul mai ”prietenos” al datelor de joi privind inflația. De asemenea, piețele monetare și-au redus așteptările agresive și acum acordă o probabilitate de doar 10% pentru o majorare a dobânzii la ședința din septembrie și de aproximativ 20% pentru o creștere la ședința din noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...