Banca Mondială: Românii se scufundă în sărăcie
Românii se confruntă cu cele mai mari rate ale sărăciei...
Dar pentru a întrerupe cel mai radical ciclu de majorare a ratelor din istoria sa, care a început în urmă cu unsprezece luni, BCE așteaptă "semne convingătoare" că inflația "revine la ținta de 2% cât mai curând posibil și într-un mod sustenabil", a declarat Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un interviu pentru cotidianul belgian L'Echo.
Mai este "un drum lung de parcurs"
"Nu am ajuns încă acolo", a adăugat ea. Rezerva Federală a SUA se reunește miercuri și este de așteptat să facă o pauză pe linie de înăsprire monetară. BCE, care a plecat mai târziu la luptă, nu va urma exemplul a doua zi, în timp ce președintele său Christine Lagarde subliniază în mod repetat că mai este încă "un drum de parcurs" în ciclul de înăsprire.
Instituția tutelară a monedei euro și-a majorat ratele cheie cu 3,75 de puncte procentuale din iulie anul trecut pentru a contracara creșterea prețurilor de consum. Este de așteptat ca joi să decidă o nouă majorare de 0,25 puncte procentuale, așa cum a făcut-o și în luna mai, ceea ce va duce rata de referință a depozitelor la 3,5%. Actuala creștere a creditării vine după un deceniu de bani ieftini și răspunde la creșterea prețurilor în urma ofensivei Rusiei în Ucraina.
În timp ce decizia din iunie pare a fi o concluzie anticipată, BCE va face, de asemenea, "aluzie la o probabilă majorare a dobânzii" de aceeași amploare la ședința din iulie, potrivit lui Andrew Kenningham de la Capital Economics. De asemenea, se așteaptă ca BCE să dea indicii cu privire la viitoarea dezbatere: "durata de timp în care vom menține ratele în așteptare este acum mai importantă decât rata finală precisă la care vom ajunge", a subliniat recent guvernatorul Banque de France, François Villeroy, membru al Consiliului guvernatorilor. În acest sens, BCE "va sublinia că politica monetară va rămâne restrictivă pentru o perioadă extinsă", preconizează Andrew Kenningham.
Noi proiecții economice
Joi, BCE va avea la dispoziție noi proiecții economice pe trei ani pentru a lua o decizie. În martie, instituția a prognozat o inflație de 5,3% în acest an, care va scădea la 2,1% în 2025. Economiștii nu se așteaptă la nicio schimbare majoră a previziunilor. Așa-numita inflație de bază (care exclude energia și alimentele), un alt criteriu urmărit îndeaproape, a continuat să scadă în mai, la 5,3%. Cu toate acestea, Christine Lagarde a avertizat că "nu există dovezi clare că inflația de bază a atins un vârf".
În servicii, unde prețurile cresc mai mult decât în industrie, se așteaptă o creștere a inflației în această vară, legată de turism, potrivit Deutsche Bank. Costurile cu forța de muncă și profiturile, între timp, au avut o contribuție majoră la inflație la începutul anului. În condițiile în care șomajul în zona euro a atins un minim record de 6,5% în aprilie, angajații își folosesc puterea de negociere pentru a recupera o parte din puterea de cumpărare pierdută ca urmare a inflației ridicate. Acest lucru alimentează temerile legate de o spirală salariu-preț care ar consolida inflația pe termen lung.
În ceea ce privește PIB-ul (produsul intern brut), acesta a scăzut cu 0,1% în zona euro între ianuarie și martie, la fel ca în trimestrul precedent, semnalând intrarea regiunii în recesiune, în mare parte din cauza încetinirii observate în Germania. În condițiile în care creșterea este în impas și inflația în scădere, aceste date ar trebui "să slăbească argumentele pentru mai multe majorări de rate", consideră Carsten Brzeski de la ING. "Acestea fiind spuse, este probabil ca BCE să le ignore", deoarece riscul este mai degrabă de a face prea puțin decât de a întări răspunsul la inflație, consideră expertul.
Continuând să se înăsprească, politica monetară ar trebui să își producă "efectul maxim asupra inflației în 2024", potrivit doamnei Schnabel, rămânând incertitudini cu privire la amploarea și viteza procesului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Românii se confruntă cu cele mai mari rate ale sărăciei...
Vladimir Putin se află sub presiunea mediului de afaceri...
Meta face pași înapoi înainte...
Elon Musk lansează...
Analistul financiar Adrian...
O creștere a prețurilor pe termen scurt pare tot mai...
Prețurile rămân ridicate în a doua zi a săptămânii.
Fuziunea are scopul de a crea o companie lider în...
Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...
După invazia rusă din 2022, companiile ucrainene care...
Consumer Electronics Show (CES)...
Botezat Rotunbot RT-G, dispozitivul este capabil să...
Ratele ridicate ale dobânzilor și cererea scăzută pun în...
După schimbările de guvernanță...
Grupaj de ştiri.
Europa își consumă rezervele de...
Turismul din Bulgaria a înregistrat rezultate record în...
Programul nuclear al Iranului...
Administrația Biden pregătește noi sancțiuni economice...
Premierul Norvegiei critică...
Diplomatul de rang înalt al...
Rubla rusească recuperează teren după scăderile din...
5.588 de societăţi cu capital...
Paul Anghel, directorul ANPC,...