Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O solicitare care vine în plină criză energetică
O solicitare care vine în plină criză energetică
Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar trebui să închidă câmpul gazifer Groningen, cel mai mare din Europa, încă din acest an. De când a început extracția, în anii 1960, lucrările au provocat numeroase cutremure în regiune, care au deteriorat un număr impresionant de imobile. Un raport recent al unei comisii parlamentare atrage atenția asupra responsabilității statului olandez, care "a subestimat gravitatea și urgența problemei".

Este o poziție care poate surprinde în plină criză energetică. Directorul Shell Olanda, Marjan van Loon, s-a pronunțat public în favoarea închiderii câmpului gazifer de la Groningen. De mai bine de 50 de ani, zona este zguduită periodic de seisme din cauza pungilor de vid formate în timpul extracției de gaz. Ca urmare, câmpul nu mai este aproape deloc folosit.

"Acest câmp trebuie închis. Poate și trebuie să fie închis", a declarat șeful Shell Olanda la televiziunea WNL. "Poate nu este momentul cel mai potrivit, în mijlocul unei crize energetice, dar trebuie închis", a insistat ea.

Shell Olanda și ExxonMobil dețin o participație egală în NAM, compania care se ocupă de extragerea gazului din Groningen de la începutul anilor 1960. Șeful Shell Olanda, care urmează să demisioneze la sfârșitul lunii, a adăugat că "părțile implicate cred că "acest zăcământ poate fi închis în acest an".

O decizie finală a guvernului olandez privind închiderea definitivă a câmpului este așteptată în luna iunie. Dar executivul a avertizat deja că orice hotărâre "va depinde de situația internațională". Olanda plănuia anterior să închidă câmpul în 2022. În cele din urmă a amânat data din cauza situației geopolitice după invazia din Ucraina. Țara intenționează acum să îl închidă în toamna anului 2023, cel mai târziu în 2024, "dacă situația geopolitică o va permite".

Lăcomia companiilor petroliere

"Extracția de gaze naturale a constituit un succes atât de mare și de profitabil pentru stat și companiile petroliere încât nu s-a acordat prea multă atenție riscurilor pe termen lung și semnalelor tot mai puternice din exterior", a scris comisia de anchetă în raportul întocmit după doi ani de documentare, efort care a implicat inclusiv deplasări la fața locului, discuții cu localnicii, analize și studii cu participarea celor mai buni experți în domeniu.

În raport se afirmă că premierul Mark Rutte "a subestimat mult timp gravitatea și urgența problemei din Groningen". În cadrul unei conferințe de presă săptămânale în care a recunoscut "duritatea" raportului de 2.000 de pagini, el a declarat că a dorit să îl citească mai întâi înainte de a trage concluzii.

Secretarul de stat pentru industrii extractive a declarat că se simte "rușinat". "Este foarte grav. Când citești toate aceste fapte, ți se taie răsuflarea", a declarat Hans Vijlbrief jurnaliștilor din Groningen la prezentarea raportului. "Mă simt rușinat înainte de toate și asta înseamnă că trebuie să facem ceva în această privință", a adăugat el.

Comisia de anchetă notează că guvernul are obligația morală de a remedia situația. Locuitorii din Groningen, pe de altă parte, se plâng de ritmul lent al procesului de despăgubire și consideră că Haga i-a abandonat. În orice caz, președintele Shell a dat asigurări duminică că societatea petrolieră va plăti pentru pagubele produse și va consolida infrastructura din regiune.

Citește și Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a...

Garderoba lui Vivienne Westwood, scoasă la licitație

Garderoba personală a designerului de modă britanic...

”Sunt convins”: Erdogan face promisiuni greu de onorat

Analiștii susțin că, practic, este imposibil. 

Băncile franceze puse la grea încercare. Reacția BCE

Băncile franceze s-au prăbușit vineri pe bursă pe fondul...

Boeing și-a anunțat furnizorii că încetinește producție

Boeing a precizat că amână o etapă cheie de producție...

Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit,...

Seniorii României. Ultimele cifre oferite de CNPP

Casa Națională de Pensii Publice a calculat inclusiv...

Date personale: Meta, forțată să amâne lansarea AI în Europa

Grupul lui Mark Zuckerberg trebuie să suspende lansarea...

Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în...

Inflația a luat-o razna în Rusia. Din nou!

Există în Rusia și lucruri pe care președintele Putin nu...

Euro scade pe fondul incertitudinilor politice din Franța

Moneda euro a căzut vineri, penalizată de îngrijorarea...


pixel