Se dau banii înapoi pe taxa auto. Sumele pot ajunge la mii de lei
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Va fi un nou mecanism
Va fi un nou mecanism
Este un proiect al Guvernului, ce vine în urma unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ce trebuie să facă românii pentru a-și recupera banii. 

Persoanele care nu au reușit, în timp util, să solicite restituirea fostelor taxe auto vor beneficia de o nouă posibilitate de a-și recupera banii pe cale administrativă, în baza unui proiect de OUG aflat în pregătire la Guvern. Prin noul mecanism, cererile de restituire vor putea fi depuse timp de cinci ani, față de un singur an, cum prevedea mecanismul anterior, din 2017. Este vorba despre sume ce pot depăși câteva mii de lei.

De ce vine Guvernul cu un proiect de OUG pentru un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto? Deoarece, în urma unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19), s-a stabilit că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost mult prea scurtă comparativ cu perioada de cinci ani în care se pot cere, în mod normal, aceste sume de la statul român.

Astfel, autoritățile sunt obligate să vină cu un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto prin care perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani (începând cu data intrării în vigoare a proiectului de OUG). De acesta vor putea beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018. Din nota de fundamentare a proiectului reiese că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen, care, evident, au fost respinse.

În 15 zile de la intrarea în vigoare a proiectului, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor trebui să aprobe, prin ordin comun, modelul de cerere de restituire. Iar în 60 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului, aceleași ministere vor trebui să aprobe un ordin comun cu normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.

Solicitările de restituire, pe baza cărora se vor da înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, se vor depune la Fisc.

Procedura de soluționare a cererilor prevede următoarele etape: 

- trebuie rezolvate în termen de 45 de zile de la înregistrare; 

- soluționarea este adusă la cunoștința solicitantului; 

- banii se virează în conturile bancare indicate de solicitant.

- contestarea deciziei Fiscului va fi posibilă în termen de 45 de zile de la comunicare. 

Despre ce foste taxe auto este vorba?

- taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), 

- taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), 

- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012),

- timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013). 

Din decizia Curții de Justiție a UE care a dus la inițierea noului mecanism de restituire a fostelor taxe auto reiese că totul ar fi fost în regulă dacă o perioadă de un an s-ar fi aplicat, la modul general, pentru toate sumele pentru care contribuabilii pot cere restituirea la stat. Astfel, problema a fost tocmai că regula generală prevede o perioadă de cinci ani pentru solicitarea restituirilor, iar pentru restituirea fostelor taxe auto s-a stabilit, în mod nedrept, o perioadă de numai un an, notează Avocatnet.

Citește și Nu ați plătit taxa de pod de la Fetești? AMENDA va lăsa un gol URIAȘ în portofel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel