Se decide viitorul livrărilor de gaze rusești în Europa. Ungaria, opinie separată

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Gazul de la aragaz / Foto: Freepik
Gazul de la aragaz / Foto: Freepik
În timp ce miniștrii Energiei din UE, discută, la Luxemburg, ce se va întâmpla mai departe cu livrările de gaze rusești, Ungaria a angajat negocieri directe cu Gazprom pentru suplomentarea cantităților furnizate. La discuții participă și ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. 

Chiar dacă și-a redus semnificativ dependența de gazele rusești, acest subiect rămâne esențial, mai ales că războiul se prelungește, iar iarna se apropie.

Acordul de tranzit prin Ucraina, în pragul expirării

Una dintre preocupările majore ale miniștrilor este faptul că un acord esențial de tranzit al gazelor naturale rusești prin Ucraina urmează să expire pe 31 decembrie. Acest contract a fost crucial pentru alimentarea Europei cu gaze, în special pentru țări ca Slovacia și Austria, care au beneficiat de volume mari de gaze transportate prin teritoriul ucrainean.

Negocierile pentru un nou acord sunt în plină desfășurare, însă până acum nu s-a ajuns la un consens, iar finalul anului se apropie rapid. În lipsa unui acord clar, securitatea energetică a regiunii ar putea fi pusă în pericol, crescând riscul unor prețuri mai mari la energie și a unor eventuale întreruperi în aprovizionare.

Alternativa Azerbaidjanului

Una dintre opțiunile discutate la nivel european este înlocuirea Rusiei cu Azerbaidjanul ca furnizor de gaze. Aceasta ar putea reprezenta o soluție pentru menținerea livrărilor de gaze prin Ucraina, însă există mai multe probleme logistice și politice care complică această variantă. În primul rând, Azerbaidjanul ar trebui să livreze între 10 și 11 miliarde de metri cubi de gaze pentru a satisface cererea actuală. Aceasta este o cantitate semnificativă, care ar putea fi dificil de asigurat fără a recurge la acorduri de tip swap cu Rusia.

Astfel de aranjamente ar fi extrem de controversate din punct de vedere politic, deoarece ar implica indirect Rusia în livrările de gaze, contrar eforturilor europene de a reduce dependența de energia rusească.

Rolul SOCAR și implicațiile economice

Compania azeră de stat, SOCAR, ar putea juca un rol important în această tranziție. O opțiune luată în considerare este ca SOCAR să preia locul Gazprom, gigantul energetic rus, și să devină principalul furnizor de gaze pentru Europa prin Ucraina. De asemenea, SOCAR ar putea facilita tranzitul de gaze prin Ucraina, fără a fi neapărat producătorul acestor gaze.

Cu toate acestea, surse citate de Bloomberg au precizat că pentru ca acest plan să fie viabil, SOCAR ar trebui să livreze volume semnificative de gaze, în caz contrar, Europa ar fi nevoită să pompeze gaze suplimentare pentru a menține stabilitatea rețelei de conducte, ceea ce ar crește costurile operaționale și ar face tranzitul neprofitabil.

Budapesta vrea prețuri mici

În ceea ce privește Ungaria, ministrul de Externe al țării, Peter Szijjarto, a anunțat că a fost deja semnat un acord adițional "pentru ultimul trimestru al acestui an, care oferă volume suplimentare la un preț competitiv. În prezent, negociem un contract pentru anul viitor", a precizat oficialul de la Budapesta. 

Gazprom a anunțat săptămâna trecută că a semnat un memorandum de înțelegere cu Budapesta pentru o posibilă creștere a vânzărilor de gaze rusești. Szijjarto a menționat că documentul memoriul conține o prevedere privind contractele pe termen lung pentru următorii câțiva ani, cu garanția obținerii de prețuri competitive.

Depozitele aproape pline, dar riscurile rămân

În contextul actual, depozitele de gaze ale Uniunii Europene sunt aproape pline, iar gazele livrate prin Ucraina reprezintă mai puțin de 5% din consumul total al continentului. Totuși, pentru țări precum Slovacia și Austria, care depind în mod tradițional de această rută de aprovizionare, găsirea unor alternative viabile este esențială pentru a evita creșterea prețurilor la energie.

Politicienii din aceste țări sunt conștienți de riscurile economice ale unei eventuale întreruperi a livrărilor și încearcă să găsească soluții care să minimizeze impactul asupra consumatorilor. În plus, creșterea prețurilor ar putea avea repercusiuni și asupra stabilității politice interne, în contextul în care inflația și costurile vieții sunt deja în creștere în multe state europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
TVA
Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Sebastian Burduja
Rulmentul / sursa foto: Facebook @OAR Concursuri
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Cipuri / sursa foto: Freepik.com
La cumpărături
Comisia Europeană
Gigantul de lux LVMH
Wizz Air
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Industrie / FOTO: Freepik

Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței...

Bani / FOTO: Freepik
Luca de Meo / FOTO: Wikipedia

Renault îndeamnă la cooperare cu producătorii chinezi

Șeful Renault, Luca de Meo, a cerut marți industriei de...

Apă curgătoare / FOTO: Freepik

Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

pixel