Se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri, prin reorganizarea Gărzii Naționale de Mediu și a Gărzii Forestiere
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul Mediului a pus în consultare publică proiectul de ordonanță de urgență privind implementarea unor prevederi din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung în domeniul mediului, apelor și pădurilor, precum și pentru modificarea unor acte normative.

În acest sens, pentru asigurarea unui control eficient în slujba cetățeanului, se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP), prin reorganizarea Gărzii Naționale de Mediu și a Gărzii Forestiere Naționale. „Crearea unei instituții unice de control va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții aflate în subordinea MMAP. Astfel, vom avea o singură instituție puternică, capabilă să gestioneze spețe complexe pe toate domeniile de gestionate de ministerul nostru”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

 

Totodată, Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri preia de la Administrația Națională „Apele Române” activitatea de inspecția apelor și personalul cu atribuții de inspecția apelor. Conducerea GNMAP va fi asigurată de un comisar general cu rang de secretar de stat, ajutat de doi comisari generali adjuncți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general, numiți prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

Potrivit aceluiași proiect de OUG, în vederea asigurării unei gestionări unitare a procedurilor de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, precum și pentru administrarea durabilă a ariilor naturale protejate, se înființează Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, finanțată de la bugetul de stat și din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Această instituție va fi creată prin comasarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și structurilor teritoriale din subordinea acesteia. ”Această nouă instituție are rolul de a scurta termenele și a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie și complicate. Punem astfel cetățeanul în centrul procesului de avizare și ne propunem să ușurăm demersurile persoanelor fizice și ale agenților economici, care vor obține avize și autorizații într-un singur loc, fără a se plimba cu dosarele de la o instituție la alta”, a explicat ministrul Mircea Fechet.

 

Conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate este asigurată de un președinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general, numiți prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

„Nu în ultimul rând, venim în sprijinul angajaților din teritoriu, deoarece acest proces de reorganizare prevede întărirea capacității administrative a instituțiilor și departamentelor teritoriale. De asemenea, prin acest act normativ ne atingem obiectivele în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare, reducem numărul de demnitari și posturile aferente cabinetelor acestora și redistribuim personalul acolo unde este cea mai mare nevoie. Vreau să asigur toți angajații MMAP și ai structurilor din subordine că avem nevoie de fiecare dintre ei și că nimeni nu va avea de suferit în urma acestei reforme administrative”, a adăugat demnitarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...

Amenințare cibernetică: Sunt vizați utilizatorii de Android

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică...

Grecia instaurează săptămâna de lucru de șase zile

Este modalitatea prin care guvernul pro-business al...


pixel