Se întâmplă cu adevărat. Azomureş își reia activitatea
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Combinatul Azomureș
Combinatul Azomureș
După patru luni în care instalaţiile au fost oprite, în contextul volatilităţii pieţei gazelor naturale, Azomureș a anunțat că reia producția.

Azomureş acoperă circa 8% din consu­mul naţional de gaze al României, precizează Mediafax.

„La momentul respectiv (decembrie 2021-n.red), piaţa gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producţia de îngrăşăminte la preţuri accesibile, nu doar pentru Azomureş, ci și pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeaşi perioadă. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piaţa energiei din UE a ajuns de la „maxime fără precedent” la „criză totală”. În timp ce piaţa gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), acelaşi punct de referinţă a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancţiunilor UE”, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Ziarul Financiar.

În toată această perioadă, Azomures împreună cu Fertilizers Europe au atras atenţia UE şi Guvernului României că şocul energetic ar putea duce la o criză a îngrăşămintelor şi a alimentelor. În special în contextul restricţiilor exporturilor ucrainene şi ruseşti prin Marea Neagră, experţii estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate şi acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrăşămintelor.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a intervenit pentru a încerca să prevină această criză alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esenţiale pentru agricultură.

Potrivit Azomureş, Polonia (836 milioane EUR) şi Germania (20 miliarde EUR) au oferit deja pachete substanţiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrăşăminte. Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei şi Agriculturii lucrează cu reprezentanţi ai industriei, precum Azomureş, pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul CE.

Citește și Azomureş, ŞANSĂ nesperată de a relua producţia de îngrăşăminte

„Toate acestea duc la reluarea parţială a producţiei la Azomureş. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preţ care duc la costuri ridicate pentru îngrăşăminte, chiar şi cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenţii, vom rămâne precauţi şi sub capacitatea normală de producţie, dar în acelaşi timp considerăm că este esenţial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producţie limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree şi Melamină în prima perioadă, urmând ca producţia de îngrăşăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează şi materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel