"H.G. nr. 104/1992 prevede că se acordă 10% din încasările efectuate de șefii de tren, conductorii de tren și organele de control din unitățile de cale ferată, care constată în tren persoane fără legitimații de călătorie sau cu legitimații de călătorie necorespunzătoare și care încasează de la aceștia tarife legale de transport.
În cazul călătorilor care se urcă în tren fără să achiziționeze de la casele de bilete sau on-line bilet de călătorie sau care dețin legitimații de călătorie acordate cu reducere conform legislației în vigoare și nu pot face dovada în tren a reducerii acordate, conform prevederilor din Normele Uniforme privind transporturile pe căile ferate din România aprobate prin OMT 655/2007, personalul de tren le emite bilete de călătorie la tarif de taxare în tren. Tariful de taxare în tren este un tarif superior tarifului de la casa de bilete. Dacă în stația de urcare operatorul de transport feroviar de călători nu are personal pentru vânzarea biletelor de călătorie, călătorul care se urcă în tren din stația respectivă poate achiziționa din tren un bilet de călătorie la tarif de casă.
În prezent numărul stațiilor de cale ferată de unde se pot achiziționa bilete de călătorie s-a redus, emiterea biletelor de călătorie la tarif de casă a migrat pe platformele on-line și în tren. Pe platformele de emitere bilete de călătorie on-line, călătorii își pot achiziționa biletele de călătorie până la ora de plecare a trenului sau până cu o oră înainte de plecarea trenului din stația de urcare, ei nemaifiind obligați să se prezinte în stație pentru achiziționarea legitimațiilor de călătorie Totodată este necesar ca operatorii de transport feroviar de călători să aibă libertatea de a stabili și aplica politici comerciale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.
"Modul de impulsionare a încasărilor tarifelor de transport în trenurile de călători trebuie să fie gândit și stabilit prin reglementări interne de fiecare operator de transport feroviar de călători în funcție de politica proprie și de necesitățile proprii care se pot modifica odată cu situația existentă pe piață", transmite Executivul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...