Se schimbă regulile privind biletele de călătorie achiziţionate în tren. Decizie importantă atât pentru călători cât şi pentru companii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gara Otopeni
Gara Otopeni
Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o hotărâre pentru abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 104/1992 privind unele măsuri pentru impulsionarea încasării tarifelor de transport în trenurile de călători.

"H.G. nr. 104/1992 prevede că se acordă 10% din încasările efectuate de șefii de tren, conductorii de tren și organele de control din unitățile de cale ferată, care constată în tren persoane fără legitimații de călătorie sau cu legitimații de călătorie necorespunzătoare și care încasează de la aceștia tarife legale de transport.

În cazul călătorilor care se urcă în tren fără să achiziționeze de la casele de bilete sau on-line bilet de călătorie sau care dețin legitimații de călătorie acordate cu reducere conform legislației în vigoare și nu pot face dovada în tren a reducerii acordate, conform prevederilor din Normele Uniforme privind transporturile pe căile ferate din România aprobate prin OMT 655/2007, personalul de tren le emite bilete de călătorie la tarif de taxare în tren. Tariful de taxare în tren este un tarif superior tarifului de la casa de bilete. Dacă în stația de urcare operatorul de transport feroviar de călători nu are personal pentru vânzarea biletelor de călătorie, călătorul care se urcă în tren din stația respectivă poate achiziționa din tren un bilet de călătorie la tarif de casă.

În prezent numărul stațiilor de cale ferată de unde se pot achiziționa bilete de călătorie s-a redus, emiterea biletelor de călătorie la tarif de casă a migrat pe platformele on-line și în tren. Pe platformele de emitere bilete de călătorie on-line, călătorii își pot achiziționa biletele de călătorie până la ora de plecare a trenului sau până cu o oră înainte de plecarea trenului din stația de urcare, ei nemaifiind obligați să se prezinte în stație pentru achiziționarea legitimațiilor de călătorie Totodată este necesar ca operatorii de transport feroviar de călători să aibă libertatea de a stabili și aplica politici comerciale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

"Modul de impulsionare a încasărilor tarifelor de transport în trenurile de călători trebuie să fie gândit și stabilit prin reglementări interne de fiecare operator de transport feroviar de călători în funcție de politica proprie și de necesitățile proprii care se pot modifica odată cu situația existentă pe piață", transmite Executivul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel