Se scumpeşte pâinea? Avertisment: "Majorările de preţuri vin în lanţ"
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Paine. Foto: Pexels.com
Paine. Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Data de 1 aprilie, atunci când expiră măsurile de plafonare a preţului energiei şi de compensare a facturilor ar putea însemna şi momentul declanşării unor noi scumpiri. 

Se scumpeşte pâinea de la 1 aprilie, data la care expiră măsurile luate de către Guvern cu privire la plafonarea preţurilor la energie, precum şi compensarea facturilor către populaţie? Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a răspuns la această întrebare. 

"Cu siguranţă, lucrurile merg în lanţ. În momentul în care cresc costurile la produsul de bază care este energia sau combustibilul, el mai departe se transmite în lanţ: la fabricarea diferitelor produse, făină, alte aspecte care ţin de producerea pâinii, la coacerea pâinii, la transportul ei către magazine, la încălzirea spaţiilor comerciale.

Practic, aceste elemente sunt unele care decurg în lanţ iar scumpirile sunt în lanţ în această zonă", a explicat, pentru cititorii DC Business, Dumitru Chisăliţă.

 

Citeşte şi: Preţ gaze de la 1 aprilie, fără plafonare - compensare. Chisăliţă: Influenţă mică pentru unii, creşteri uriaşe pentru alţii

 

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre momentul 1 aprilie 2022 din perspectiva facturilor la energie electrică şi gaze naturale.

"Ceea ce se va întâmpla de la 1 aprilie este faptul că se termină măsurile de plafonare şi compensare. Ele îşi încetează activitatea. Ţinând seama de aceste aspecte şi luând în considerare creşterile care au existat în această perioadă, creşteri care nu au fost neapărat vizibile în facturile românilor, în acelaşi timp ţinând seama şi de faptul că, în momentul de faţă, pe piaţa de gaze naturale se tranzacţionează cel mai ieftin gaz care este ofertat în momentul de faţă la 286 de lei cu tot cu TVA, faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă când preţul mediu era undeva la 146 lei, asta înseamnă o creştere de 100%. 

Ceea ce vă spun este un preţ mediu al pieţei. Însă pe piaţă sunt contracte care pleacă de la 107 lei/MWh, până la 1.600 lei/MWh. Deci efectele vor fi foarte diferite în funcţie de preţul pe care fiecare îl are, efectiv, în contract. 

Pentru cei care au avut preţuri mici, influenţa nu a existat în ceea ce priveşte plafonarea şi compensarea. În această situaţie sunt cel puţin jumătate dintre consumatorii de gaze naturale. Însă pentru cei care s-au găsit la extremitatea maximă, care au avut preţuri foarte mari în contract, acolo bineînţeles că pasul care va fi făcut va fi unul foarte mare. Gândiţi-vă că sunt clienţi care vor avea 1.000 lei MWh în contract, faţă de 310 lei/MWh cât este acum. În aceste cazuri vorbim de o creştere de trei ori faţă de preţul plafonat", a explicat, pentru cititorii DC Business, Dumitru Chisăliţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel