Prețul la gaze și energie după 1 aprilie. Dumitru Chisăliță: Pericolul este același
Președintele Asociației Energie...
NATO a demarat un proces de împărtășire a unor ținte clasificate privind capacitățile militare cu industria de apărare, în încercarea de a crește producția de arme și echipamente, potrivit unor surse familiare cu situația. Această inițiativă este parte a unui efort mai amplu de adaptare la ceea ce secretarul general Mark Rutte numește ”o mentalitate de război.”
Alianța caută să exprime unele dintre țintele sale agregate într-un format care poate fi distribuit în siguranță pentru a convinge companiile să-și extindă capacitățile de producție. Decizia de a transmite aceste informații necesită un consens între membrii NATO și ar putea fi implementată în lunile următoare, conform unei surse.
Nou tip de mentalitate
Inițiativa vine pe fondul eforturilor statelor membre de a se reînarma în contextul războiului din Ucraina. În același timp, posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă adaugă o presiune suplimentară, dat fiind că fostul președinte american amenințase anterior să retragă sprijinul militar pentru membrii NATO care nu alocă suficiente resurse pentru apărare.
Într-un proces separat, NATO a început să împărtășească unele standarde militare clasificate cu Uniunea Europeană, organizație din care fac parte 23 dintre cei 32 de membri NATO. Standardele militare, care includ criterii tehnice și operaționale pentru interoperabilitatea forțelor armate, ar putea contribui la armonizarea normelor militare și de uz dual în cadrul UE.
Mark Rutte, care a preluat funcția de secretar general NATO în octombrie, a subliniat nevoia urgentă de a intensifica cooperarea cu industria de apărare. Într-un discurs din decembrie, el a cerut companiilor să ”lucreze în ture suplimentare și să deschidă noi linii de producție,” subliniind că finanțarea va crește semnificativ.
În plus, sub conducerea sa, NATO este așteptată să prezinte noi ținte de capacitate, care vor presupune creșterea cheltuielilor de apărare pentru aliați peste actualul prag de 2% din PIB. Aceste propuneri ar putea fi discutate în această vară, la summitul anual al NATO din Haga..
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele Asociației Energie...
În ciuda unor schimburi...
Giorgia Meloni face pași importanți pe scena bancară...
Politicienii din întreaga lume...
Secretarul general al NATO,...
31 ianuarie 2025 este...
Un val de fuziuni și achiziții...
Uniunea Europeană a reînnoit sancțiunile extinse...
Chinezii dau din nou bătăi de...
Exporturile de grâu ale...
Într-o lume în care populația...
Anul trecut, oficialii bulgaria...
Registrul Auto Român (RAR) avertizează publicul despre...
Dumitru Chisăliţă, preşedintele...
În urmă cu câteva zile era un...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe...
Acorduri ce vizează mai multe...
Panică pe piețe, unde cotația...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Cum putem bine observa, nu mai...
Din ce în ce mai mulți oameni...
Foaia metalică expandată, sau...
Banca Naţională a publicat raportul privind indicatorii...
Ministerul Dezvoltării,...