"Secretul elvețian": Anchetă privind furtul de date la Credit Suisse

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
O investigație care a implicat inclusiv numeroase instituții de presă
O investigație care a implicat inclusiv numeroase instituții de presă
48 de companii media din întreaga lume au participat la ancheta "Suisse Secrets". Nu a participat însă niciun organ de presă elvețian, de teama urmăririi penale. 

Procuratura federală elvețiană a deschis o investigație privind furtul de date de la Credit Suisse, după ce, în urmă cu un an, mass-media din numeroase țări ale lumii au publicat documente ce implică a doua bancă a Elveției. 

"În contextul menționat de dumneavoastră, o plângere penală a fost depusă la Ministerul Public al Confederației (MPC)", a declarat Procuratura, confirmând o informație publicată anterior de presa elvețiană. Potrivit site-ului de știri de specialitate Gotham City, plângerea vine din partea Credit Suisse. Procuratura federală nu va oferi deocamdată informații suplimentare cu privire la procedura penală.

Informații economice

Instituția a ținut, totuși, să precizeze că, din moment ce faptele de "spionaj economic" sunt considerate "infracțiuni politice" în Elveția, a fost necesar să se solicite aprobare pentru demararea urmăririi penale din partea Departamentului Federal de Justiție și Poliție, deoarece urmărirea penală a infracțiunilor politice în Elveția necesită undă verde din partea guvernului. Realizată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorțiu format din 48 de instituții media, printre care Le Monde, The Guardian și The New York Times, investigația a susținut că banca a adăpostit timp de mai multe decenii fonduri ale unor clienți ”sulfuroși”, după cum scrie publicația franceză Le Figaro.

Numărul doi în sectorul bancar elvețian a respins ferm aceste acuzații, considerând că ele se bazează pe date "parțiale", "inexacte" sau "scoase din context", subliniind că unele dintre ele datează din anii 1940 și că 90% dintre conturile vizate sunt acum închise. Aceste acuzații par a fi "un efort concertat pentru a discredita nu numai banca, ci și centrul financiar elvețian în ansamblul lui", a declarat banca.

Ancheta a scos, de asemenea, la lumină faptul că articolul 47 din Legea bancară elvețiană, conform căruia scurgerea de date bancare constituie o infracțiune, pedepsită cu până la cinci ani de închisoare. Potrivit experților, această lege care datează din 2015 îi reduce la tăcere pe jurnaliștii care ar putea dori să dezvăluie acte reprobabile din interiorul unei bănci elvețiene. 

Citește și Băncile elvețiene, mai optimiste ca niciodată, dar pe termen lung

Doar 40% dintre instituțiile intervievate au declarat că intenționează să își concentreze eforturile pe creșterea veniturilor și pe inovare, față de 60% anul trecut. "În contextul actualelor incertitudini economice și geopolitice, nu este cu adevărat surprinzător faptul că accentul se pune mai degrabă pe disciplina costurilor și pe îmbunătățirea eficienței decât pe creștere", susține Patrick Schwaller.

Băncile elvețiene suferă, de asemenea, din cauza lipsei de personal calificat. Recrutarea și formarea angajaților au urcat pe locurile doi și trei, imediat după securitatea cibernetică, care a ajuns în fruntea listei pentru a șasea oară consecutiv. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel