Secretul murdar din spatele preluării Roomba de către Amazon
Autor: Oana Pavelescu | 08 aug 2022, 17:19
Au fost câteva vorbe rostie din suflet, cu cele mai bune intenții
Au fost câteva vorbe rostie din suflet, cu cele mai bune intenții
Aspiratoarele Roomba îl vor ajuta de Jeff Bezos să știe tot ce are o persoană în casă
Aspiratoarele Roomba îl vor ajuta de Jeff Bezos să știe tot ce are o persoană în casă
  • Au fost câteva vorbe rostie din suflet, cu cele mai bune intenții
  • Aspiratoarele Roomba îl vor ajuta de Jeff Bezos să știe tot ce are o persoană în casă
Amazon a achiziționat recent compania care produce aspiratoarele Roomba însă interesul gigantului din tehnologie este cu totul altul decât producerea de electrocasnice.

Amazon.com Inc. nu a cumpărat doar un producător de aspiratoare robot. A achiziționat de fapt o companie de cartografiere. Mai exact, o companie care poate realiza hărți ale locuințelor utilizatorilor de Roomba.

Compania a anunțat vineri o tranzacție de 1,7 miliarde de dolari pentru iRobot Corp, producătorul aspiratorului Roomba. Și da, Amazon va face bani din vânzarea acestor gadgeturi. Dar adevărata valoare rezidă în capacitatea acestor roboți de a cartografia locuințele. Ca întotdeauna în cazul Amazon, totul se rezumă la date.

O casă inteligentă nu este de fapt teribil de inteligentă. Știe că becurile Philips Hue și televizorul conectat se află în sufragerie doar pentru că i s-a spus acest lucru. Cu siguranță nu știe unde anume se află dispozitivele în acea cameră. Cu cât știe mai multe despre un anumit spațiu, cu atât poate coregrafia mai bine modul în care acestea interacționează cu dumneavoastră.

Casa inteligentă este în mod clar o prioritate pentru Amazon. Difuzoarele sale inteligente Echo încă le depășesc în vânzări pe cele ale rivalilor Apple și Google, cu un număr estimat de 9,9 milioane de unități vândute în primele trei luni ale lui 2022, potrivit firmei de analiză Strategy Analytics. 

Amazon a făcut deja un prim pas către cartografierea locuințelor cu Astro, un robot de uz casnic ce a fost prezentat anul trecut cu oarecare pompă. Însă acest proiect acum pare să fie abandonat și va fi înlocuit cu Rumba.

Cele mai recente produse ale companiei iRobot cu sediul în Bedford, Massachusetts, producătoarea aspiratoarelor Roomba, includ o tehnologie pe care o numește Smart Maps, însă clienții pot opta să nu împărtășească datele culese. Amazon a precizat într-o declarație că protejarea datelor clienților este "incredibil de importantă".

Culegerea unor astfel de date, precum hărțile locuințelor este destul de terifiantă, acestea reprezintând, de asemenea, o bogăție de date pentru comercianți. Dimensiunea casei este un indicator destul de bun pentru averea celui care locuiește. O podea acoperită de jucării înseamnă că probabil există copii. O gospodărie fără prea multă mobilă este o gospodărie căreia producătorii pot încerca să îi vândă mai multă mobilă. Toate acestea sunt informații utile pentru o companie precum Amazon.

Mai mult, achiziția pare a fi un chilipir pentru retailer, care avea 61 de miliarde de dolari în numerar la sfârșitul lunii iunie. Tranzacția de 1,7 miliarde de dolari reprezintă o primă de 22% față de prețul acțiunilor iRobot înainte de anunțarea tranzacției. Cu mai puțin de un an în urmă, iRobot era evaluată la 2,5 miliarde de dolari. Și nu va fi nevoie de mult pentru a acoperi costul de capital al obiectivului. Profitul preconizat ar putea fi de numai aproximativ 78 de milioane de dolari anul viitor, dar are și costuri de vânzări, marketing și administrative de 389 de milioane de dolari, o cifră pe care Amazon o poate reduce cu siguranță prin pomparea produselor prin canalele sale de vânzări existente.

Amazon nu ar fi singurul care ar vrea să vă cartografieze casa. Apple Inc. a prezentat, de asemenea, în luna iunie, pentru următoarea versiune a iOS, sistemul său de operare mobil, un instrument care folosește scanerul laser de pe cele mai recente iPhone-uri pentru a construi modele 3D pe care l-a denumit "RoomPlan".

Tranzacția încheiată de Amazon în 2017 pentru Whole Foods i-a oferit informații despre industria alimentară. Tranzacția de 3,5 miliarde de dolari anunțată luna trecută pentru One Medical Ltd. îi oferă o multitudine de date privind îngrijirea sănătății. Acum, iRobot îi poate oferi lui Jeff Bezos & Co. o idee și despre ce se află în casa dvs.

Citește și: Adevărul întunecat din spatele vânzării masive de acțiuni Tesla, Amazon, Microsoft

Securities and Exchange Commission ia în considerare reguli mai stricte pentru a se asigura că directorii executivi și alți șefi de companii nu încalcă legile privind tranzacțiile cu informații privilegiate, în condițiile în care vânzările de acțiuni ale directorilor continuă să atingă niveluri record în ultimele zile ale anului 2021.

Setul actual de reguli creează un "refugiu sigur" pentru persoanele din interiorul corporațiilor și companii pentru a-și tranzacționa propriile acțiuni ca parte a planurilor de gestionare a portofoliului anunțate în prealabil. Prin declararea în avans a momentului și a modului în care intenționează să tranzacționeze, directorii se protejează de viitoarele acuzații de utilizare a informațiilor privilegiate.

Președintele SEC, Gary Gensler, a declarat miercuri că este îngrijorat de faptul că regula existentă, cunoscută în mod oficial sub numele de Exchange Act Rule 10b5-1, nu merge suficient de departe. Modificările pe care le preconizează vin în urma unui an de excepție pentru vânzările de acțiuni ale executivilor.

Gensler dorește ca SEC să ia în considerare adoptarea unei perioade de reflecție de 120 de zile pentru directorii și administratorii de companii pentru orice plan nou sau modificat de gestionare a portofoliului. Un amendament similar ar introduce o perioadă de reflecție de 30 de zile pentru companiile care își tranzacționează propriile acțiuni.

Directorii executivi și liderii corporativi, inclusiv Satya Nadella de la Microsoft, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și Elon Musk de la Tesla, au vândut acțiuni în valoare record de 69 de miliarde de dolari în 2021. La 29 noiembrie, vânzările efectuate de persoane din interior au crescut cu 30% față de 2020 și cu 79% față de media pe 10 ani, potrivit InsiderScore/Verity. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe