Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Luând cuvântul la World Government Summit, găzduit de Emiratul Dubai, Kristalina Georgieva a descris previziunile FMI pentru 2023 drept "mai puţin pesimiste dar nu grozave", având în vedere că Fondul prognozează o încetinire a ritmului de creştere economică în acest an iar inflaţia va rămâne o sursă de îngrijorare.
Factorii pozitivi sunt rezilienţa pieţelor muncii din SUA şi Uniunea Europeană, redeschiderea Chinei şi "rezultatele surprinzător de bune ale măsurilor de înăsprire a condiţiilor financiare adoptate de băncile centrale, precum şi faptul că inflaţia începe, în sfârşit, să scadă chiar dacă bătălia nu este câştigată încă", a adăugat Georgieva.
Întrebată dacă vor mai fi mai multe doze de înăsprire a politicii monetare, Georgieva a spus că FMI se aşteaptă la înăsprirea politicii monetare în acest an dar estimează că aceasta nu va continua şi în 2024.
"Pieţele financiare au motive să fie mai optimiste pentru că vedem, în sfârşit, că este posibil ca economia americană să evite recesiunea...ele văd de asemenea că se redeschide China şi consumatorii chinezi se grăbesc să cheltuie banii pe care i-au economist în pandemie", a spus şefa FMI.
La finele lunii ianuarie, Fondul Monetar Internaţional a prezentat o perspectivă mai favorabilă asupra economiei mondiale, în cel mai recent raport World Economic Outlook, estimând că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune, inflaţia va încetini, iar economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza. După un avans de 3,4% în 2022, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2022, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată în octombrie, când FMI avertiza că ar putea urma o recesiune. Pentru 2024, FMI previzionează că PIB-ul global ar putea creşte cu 3,1%, uşor sub previziunea din octombrie, deoarece va încetini cererea, resimţindu-se impactul majorării dobânzilor.
Europa emergentă şi în curs de dezvoltare, unde este inclusă şi România, ar urma să înregistreze o creştere de 1,5% în 2023 şi de 2,6%, faţă de prognoza din octombrie, ce indica un avans de 0,6% în acest an şi de 2,5% anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Favoriți în sondaje,...
România, în fruntea producției...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...