Șefa JTI: Codul Fiscal ar fi trebuit să fie Biblia fiscalităţii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gilda Lazăr
Gilda Lazăr
Codul Fiscal a suferit 554 de amendamente în opt ani, având ca rezultat final scăderea veniturilor în PIB cu 0,5%, iar în prezent sunt 108 pagini de modificări care vor fi aduse Codului Fiscal, apărute pe surse, pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea fără dezbateri reale, a declarat vineri Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare JTI, cu prilejul lansării The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din România.

"Codul Fiscal este acel document elaborat de Ministerul Finanţelor în 2004, care ar fi trebuit să fie Biblia fiscalităţii, o carte aproape de neschimbat. Un Cod, fie el Fiscal, Penal sau Civil, e Cod pentru că este legitate, nu simplă legislaţie, care să nu poată fi modificată de oricine, oricând, pentru orice. Stabilitatea, echitatea impunerii, predictibilitatea, sunt principii care guvernează Codul Fiscal. Şi pe care toată lumea le-a ignorat şi le ignoră sub presiunea urgenţelor, de am ajuns să transformăm sita în ciur", a declarat Gilda Lazăr.

Potrivit studiului "Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)", realizat de echipa The Tax Institute, în perioada 2015-2023 au fost aduse 554 de amendamente noului Codului Fiscal. Ceea ce înseamnă 74 norme modificate pe an. Din punct de vedere calitativ, 32% au fost măsuri proaste şi foarte proaste, cu impact negativ asupra contribuabililor sau bugetului. 26% au fost modificări de formă, fără un impact real, 33% au fost măsuri bune, cu impact pozitiv limitat şi doar 9% măsuri foarte bune. Rezultatul în urma modificărilor repetate este o scădere a veniturilor bugetare de 0,53% din PIB în 2022, faţă de 2016.

"Aceste 554 de amendamente privesc doar noul Cod Fiscal, în vreme ce vechiul Cod a avut 250 de amendamente in zece ani. Aşadar, ritmul se înteţeşte. Cu toate că şi înalţii reprezentanţi ai autorităţilor spun că este inadmisibil, ne confruntăm cu iniţiative similare, apărute în diverse variante, în presă, neasumate oficial. Din iulie şi până acum, noi, reprezentanţii mediului de afaceri, am avut tot felul de "blind dates". Adică ne-am întâlnit cu Prim ministrul, cu Preşedintele Senatului, cu Ministrul de Finanţe, dar fără să avem un document cu propuneri concrete în faţă... Ceea ce ne dorim mult, şi asta ţine nu doar de fiscalitate, dar şi de viaţa de zi cu zi, este să avem puţină stabilitate. Cerem, ca mediu de afaceri şi ca oameni simpli, un guvern de patru ani. Să avem continuitate şi cu cine discuta", a adăugat Gilda Lazăr.

The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din România, a lansat studiul "Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)". Evenimentul de lansare a The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din România a avut loc vineri la Banca Naţională a României.

Potrivit analizei The Tax Institute, veniturile provenite din accizele pe tutun reprezintă 1,09% din PIB.

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 de ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 40.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Compania are peste 1.200 de angajaţi în sediul din Bucureşti, fabrică şi birourile de vânzări din toată ţara şi a fost declarată "Angajatorul numărul 1 în România", potrivit evaluării realizate de Top Employers Institute, care include 23 companii pe plan local. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel