Șefa Trezoreriei americane, Janet Yellen, revine în China pentru discuții asupra invaziei de mașini electrice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Janet Yellen / Foto: Federalreserve / Flickr
Janet Yellen / Foto: Federalreserve / Flickr
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, se va întoarce în China în această săptămână pentru a continua dialogul economic cu oficialii chinezi.

Noua vizită vine în contextul în care există noi amenințări globale reprezentate de capacitatea industrială excedentară în creștere a superputerii asiatice, a anunțat marți Departamentul Trezoreriei.

Călătoria din perioada 3-9 aprilie a lui Yellen în China este a doua din iulie 2023. În vizita sa se va opri mai întâi în Guangzhou, un centru industrial din sudul țării, înainte de a ajunge Beijing.

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au o întâlnire programată marți. Liderul american va încerca să reducă tensiunile legate de tensiunile din Taiwan.

Oficialii administrației Biden au declarat că atât Biden, cât și Yellen vor sublinia necesitatea ca partea asiatică să creeze "condiții de concurență echitabile" pentru lucrătorii și companiile americane.

De la prima vizită a lui Yellen la Beijing, în iulie anul trecut, China și SUA au lansat grupuri de lucru economice și financiare. Dialogul de până acum s-a concentrat în mare măsură pe discutarea problemelor economice cheie cu care se confruntă fiecare parte și pe răspunsurile politice respective, cum ar fi problemele de pe piața imobiliară din China, care au subminat încrederea consumatorilor, sau falimentele a două bănci regionale din SUA de anul trecut.

Yellen a declarat săptămâna trecută, la o fabrică de module solare de lângă Atlanta, că sprijinul guvernului chinez a dus la "investiții excesive substanțiale" în oțel, aluminiu și alte industrii.

"Acum, asistăm la crearea de capacități excedentare în industrii "noi" precum cea solară, a vehiculelor electrice și a bateriilor litiu-ion", a declarat Yellen în timpul călătoriei sale de săptămâna trecută, adăugând că acest lucru distorsionează prețurile și modelele de producție și afectează lucrătorii din SUA, Uniunea Europeană și alte economii.

Întrebată dacă va ridica amenințarea unor noi bariere comerciale în cadrul următoarei sale vizite în China, Yellen a spus că nu dorește să "ajungă la represalii".

UE investighează dacă industria chineză a vehiculelor electrice beneficiază de subvenții nedrepte, o anchetă care ar putea duce la instituirea de tarife pentru a proteja producătorii auto europeni.

Departamentul de Comerț al SUA a deschis o anchetă pentru a stabili dacă vehiculele chinezești reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din cauza datelor pe care le transmit, iar administrația Biden se confruntă cu apeluri tot mai numeroase din partea parlamentarilor de a majora tarifele pentru vehiculele electrice chinezești.

Un oficial al Trezoreriei americane a declarat reporterilor că Yellen, în timpul viitoarei sale călătorii în China, va "clarifica consecințele economice globale ale supracapacitării industriale chineze care subminează producătorii din SUA și firmele din întreaga lume".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel