Unitatea statelor membre ale Uniunii Europene în faţa Rusiei trebuie să fie ''menţinută zi de zi'', subliniază şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un interviu publicat marţi de AFP.
''Nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană este o asociaţie de state care au abordări diferite cu privire la Rusia'', afirmă diplomatul spaniol, care se aşteaptă la discuţii dificile la reuniunea miniştrilor europeni ai apărării şi afacerilor externe care va avea loc în 30-31 august la Praga.
''Statele membre sunt stăpânele politicii lor externe. Trebuie să facem în aşa fel încât interesele lor să ajungă la un punct comun. Trebuie mereu un compromis. În cadrul Celor 27 cu regula unanimităţii, acest lucru este uneori imposibil'', recunoaşte Borrell, constatând absenţa consensului pentru abandonarea acestei reguli.
Adoptarea celui de-al şaselea set de sancţiuni ale UE, care impune un embargou progresiv asupra celei mai mari părţi a petrolului rusesc, cu excepţia oleoductelor, a necesitat discuţii dificile cu Ungaria şi cu premierul Viktor Orban, care susţine ''sus şi tare că vrea oprirea sancţiunilor'' contra Moscovei.
La Praga, Josep Borrell va prezenta propunerea de constituire a unei misiuni în vederea pregătirii forţelor armate ucrainene în Europa, aşa cum se întâmplă deja în SUA şi Regatul Unit. ''Trebuie oferit Ucrainei un sprijin dincolo de furnizarea de armament. În faţa cuiva care refuză să oprească războiul, trebuie să poţi rezista'', este de părere Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.
De la începerea ofensivei ruse în urmă cu şase luni, UE a deblocat 2,5 miliarde de euro pentru a finanţa livrările de arme şi echipamente pentru Ucraina.
''Războiul ia o nouă turnură. Ucrainenii au trecut la ofensivă. Atacurile în Crimeea au o dimensiune militară şi psihologică importantă. Ruşii par depăşiţi tehnologic, dar îşi conservă o capacitate de a da lovituri'', explică Josep Borrell.
O altă chestiune care divizează UE, eventuala interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi, este susţinută de Finlanda şi ţările baltice. Propunerea va fi şi ea discutată la reuniunea din Cehia, ţară ce asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Josep Borrell joacă un rol cheie în propunerile de sancţiuni. El a apreciat luni că interzicerea ''intrării în Europa pentru toţi ruşii, indiferent de motiv, nu este o idee bună''.
În contextul în care Europa se pregăteşte pentru iarnă fără gazul rusesc, şeful diplomaţiei europene insistă pe necesitatea de ''a îndura şi de a repartiza costurile în interiorul UE''. El pledează în special pentru o reformă a preţului energiei, în prezent indexat pe preţul gazului.
''Cel mai frumos cadou făcut lui Putin este să plătim electricitatea la preţul gazului'', denunţă Borrell.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...