Șeful FED revine în joc. De ce este important ce spune Jerome Powell
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Jerome Powell / Foto: FED / Flickr.com
Jerome Powell / Foto: FED / Flickr.com
Wall Street a suferit, marți, un ușor regres, după patru luni de creștere. Acțiunile tehnologice au început să se clatine, ridicând veșnica întrebare fără răspuns: acțiunile vor experimenta o scădere sau vor continua să urce? 

Șeful Fed-ului va oferi probabil câteva răspunsuri în această seară, deoarece urmează să fie audiat la Washington, în cadrul apariției sale  bianuale în fața parlamentarilor.

Bursele occidentale au cam bătut pasul pe loc marți, mai ales în Statele Unite, unde investitorii au luat o pauză după ce au ingerat tone de acțiuni tehnologice. Nasdaq 100 a pierdut 1,8% la închidere, marcând, astfel, a doua cea mai proastă sesiune a anului după cea din 31 ianuarie. Apple și Microsoft au pierdut aproape 3%, Tesla și Broadcom în jur de 4%, în timp ce Amazon, Meta și Alphabet au scăzut, dar într-o măsură mai mică.

Surprinzător cazul Meta, aflând în vedere pana masivă a Facebook de marți, când, potrivit presei, timp de 18 ore cea mai populară rețea de socializare a dat de furcă utilizatorilor din întreaga lume. În același timp, piața pare să-și fi pierdut puțin din apetitul pentru delicatesa sa preferată, Nvidia, care a reușit să câștige doar 0,9% pe fondul recesiunii.

În Europa, indicii au stagnat ieri, cu o tendință ușor negativă. Iar astăzi au deschis indecis, preferând să aștepte declarațiile lui Powell de astăzi. 

Citește și Bursele mondiale, în fața unei săptămâni de foc

De ce este important ce spune Powell? Pentru că Rezerva Federală este cea care dă, practic, tonul în toate. Iar în prezent, marea problemă o constituie reducerea dobânzilor cheie. Este important ce spune, pentru că dolarul american domină tranzacțiile mondiale, orice mișcări bruște pe Wall Street, orice eventual dezechilibru al monedei americane având efect global. Ceea ce va spune Powell astăzi va influența, cu siguranță decizia BCE cu privire la ratele sale (așteptată joi). Lucru valabil și pentru Banca Angliei. 

Nu lipsită de importanță sunt, de asemenea, și datele privind evoluția economiei Chinei. Deocamdată, toate veștile venite de la Beijing au lăsat mai degrabă un gust amar. Dezamăgirea este mare, iar astăzi, Beijingul urmează să facă noi anunţuri. OK, China vizează o creștere de 5% anul acesta, dar va fi complicat pentru că autoritățile nu par să știe cum vor asigura o asemenea ascensiune.

Revenind la Powell, audierea va avea două părți. În primul rând, Powell va citi un document care va fi pus la dispoziție pe site-ul Fed la începutul intervenției. Prin urmare, piața va primi imediat unele informații. Va veni, apoi, sesiunea de întrebări, unde vor fi ridicate chestiuni mai puțin formale. Deci, va fi foarte interesant. Este adevărat că Powell ar putea veni cu răspunsuri evazive, fără multă concretețe. S-a mai întâmplat. Un scenariu care nu ar produce valuri pe burse. Dar ar putea face și anunțuri concrete, fiind greu de anticipat, în acest caz, care va fi reacția piețelor. Da, Jerome Powell este, astăzi, principalul pion pe tabla de șah. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel