În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Consumatorii ar trebui să se aştepte la o ieftinire a cafelei începând de anul următor, susţine unul dintre cei mai importanţi jucători din industria cafelei prăjite, transmite Bloomberg.
Preţul angro al boabelor de cafea arabica a scăzut în ultimele luni, după ce anul trecut a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, însă consumatorii plătesc în continuare preţuri ridicate pentru o ceaşcă de cafea. Asta pentru că firmele trebuie să rezolve problema stocurilor de boabe de cafea cumpărate în 2022 şi să se adapteze la costurile mai mari cu ambalajele şi energia.
Anul următor, decalajul dintre scăderea preţurilor pe piaţa cafelei şi ceea ce plătesc la final consumatorii ar urma să dispară, susţine producătorul italian Luigi Lavazza SpA.
"Am cumpărat foarte multă cafea în 2022 şi mai avem încă această cafea în stoc. Trebuie să vindem cafeaua la preţul pe care l-am plătit în 2022. În 2024, vom avea spaţiul pentru a oferi mai multe discounturi şi flexibilitate cu privire la preţuri", a spus preşedintele companiei italiene.
Producătorii de cafea sunt obligați să ia măsuri drastice
Companiile care se ocupă cu prăjirea cafelei operează într-un mediu dificil caracterizat de dobânzi ridicate şi o criză a costului vieţii care ameninţă să diminueze consumul. Trecerea la costuri mai mici ar putea ajuta la relansarea cererii. Giuseppe Lavazza spune că o "recesiune este posibilă" şi că există deja semnale că britanicii îşi reduc cheltuielile pentru cafea ca răspuns la majorările de preţuri, arată Agerpress.
"În prezent, situaţia este foarte sensibilă. Contextul geopolitic este extrem de serios, pieţele sunt încă volatile, echilibrul este incert", spune Giuseppe Lavazza.
O revenire a producţiei de cafea în Brazilia a pus presiune asupra preţurilor angro la boabele arabica. Asta, combinată cu deprecierea dolarului, a ajutat la diminuarea presiunilor inflaţioniste în rândul firmelor care se ocupă cu prăjirea cafelei. În paralel însă aceste firme se confruntă cu preţuri record la cafeaua robusta, pe măsură ce cererea solidă pentru cafeaua mai ieftină pune presiuni asupra aprovizionării. Giuseppe Lavazza estimează că preţul cafelei robusta va începe să scadă încă de la finele acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....