Șeful Orange a fost găsit vinovat. S-a încurcat cu niște fonduri publice

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
A fost condamnat și la plata unei amenzi substanțiale
A fost condamnat și la plata unei amenzi substanțiale
Stephane Richard, directorul general al grupului francez de telecomunicaţii Orange, a fost condamnat miercuri la un an de închisoare, cu suspendare, după ce un tribunal de apel din Paris l-a găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă fondurilor publice, transmite Reuters.

De asemenea, tribunalul de apel l-a amendat pe Stephane Richard cu 50.000 de euro. În schimb, directorul Orange a fost achitat de acuzaţia de complicitate la fraudă.

Într-un comunicat de presă publicat după anunţarea verdictului, Stephane Richard a spus că este la latitudinea Consiliului Director să decidă dacă va rămâne sau nu în postul de CEO al Orange. Richard a mai spus că nu va face recurs la verdictul tribunalului, pe care l-a catalogat drept "profund incorect". "Îmi pun mandatul în mâinile Consiliului Director", a adăugat Richard.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat în repetate rânduri că poziţia Guvernului este aceea conform căreia directorii companiilor controlate de stat ar trebui să demisioneze dacă vor fi condamnaţi pentru o infracţiune. Această înseamnă că decizia de condamnare a lui Richard ar putea însemna sfârşitul carierei sale la Orange, companie la care statul francez este cel mai mare acţionar.

Sursele citate de Reuters susţin că Orange va organiza o reuniune a Consiliului de Administraţie după anunţarea deciziei tribunalului.

Citește și Vodafone şi Orange, presați de concurență! Digi le dă mari bătăi de cap

Dosarul în care a fost implicat Richard vizează despăgubirile în valoare de 400 milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era director de cabinet al ministrului Finanţelor, Christine Lagarde, care acum deţine funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). În luna decembrie 2016, Lagarde a fost găsită vinovată de neglijenţă în acelaşi dosar.

Lui Christine Lagarde, Stephane Richard şi altor angajaţi din Ministerul Economiei li se reproşează că au recurs la soluţia unui arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

Citește și Orange România a finalizat o tranzacție pe piața din România

În 2019, Richard a fost achitat în primă instanţă în acest dosar care a captat atenţia întregii mass media din Franţa. Fost funcţionar civil, Richard a anunţat deja că nu va rămâne CEO la Orange la terminarea actualului mandat de patru ani, în luna mai 2022, dar a precizat că ar fi interesat să rămână în funcţia de preşedinte al Orange.

În luna septembrie a acestui an, Orange România a anunţat finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat pachetul majoritar de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications de la OTE, în timp ce statul român deţine restul de 46% din acţiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel