Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Carlos Tavares / FOTO: Wikipedia
Carlos Tavares / FOTO: Wikipedia
”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a declarat Carlos Tavares.

„Dacă aveți convingerea că este inacceptabil, faceți o lege și modificați legea. Iar eu o voi respecta”, a răspuns șeful Stellantis criticilor care i-au fost aduse.

Anul trecut, președintele de atunci al Medef, Geoffroy Roux de Bézieux, a văzut în Carlos Tavares un „Mbappé al industriei auto”. Astăzi, șeful Stellantis se compară cu un fotbalist pentru a-și apăra remunerația, care ar putea ajunge la 36,5 milioane de euro pentru 2023, salariu care va fi supus votului adunării acționarilor ai grupului auto.

„În primul rând, este o dimensiune contractuală între companie și mine. La fel ca în cazul unui fotbalist sau a unui pilot de Formula 1, care au, la rândul lor, contracte semnate cu cifre aprobate”, a subliniat șeful portughez al producătorului de automobile numărul patru mondial, în timpul unei vizite la fabrica din Trémery (Moselle), la nord de Metz.

Carlos Tavares a mai precizat că „90% din salariul lui” ar depinde de rezultatele Stellantis. „Iar suma arată că, aparent, rezultatele companiei nu sunt prea rele”, a spus el. „Dacă am fi avut performanța concurenților noștri, salariul ar fi fost mult mai mic”, a adăugat el.

Cu mărcile sale Peugeot, Citroën, Fiat, Jeep și chiar Dodge, grupul născut în urma fuziunii dintre PSA și Fiat Chrysler a înregistrat un nou profit record de 18,6 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 11% pe un an. „Sub conducerea lui Carlos Tavares, compania a obținut una dintre cele mai bune performanțe din industria auto cu o marjă de 12,8% în 2023”, mai subliniază Stellantis.

Șeful portughez în vârstă de 65 de ani, fost mâna dreaptă a lui Carlos Ghosn la Renault, mai apreciază că, în spatele acestei noi dezbateri asupra remunerației sale există „o dimensiune societală”. „Dacă aveți convingerea că este inacceptabil, faceți o lege și modificați legea. Iar eu o voi respecta”, a răspuns el.

Astăzi, doar remunerația directorilor companiilor publice este plafonată în Franța. Iar dacă pentru companiile listate există sistemul „say on pay”, adică un vot obligatoriu al acționarilor asupra remunerației executivului, acest lucru nu se aplică la Stellantis, care are sediul central în Țările de Jos, la Amsterdam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel