Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...
Creșterile de prețuri la energie, la gaze, la carburanți, problemele cu materiile prime, toate acestea, spune analistul Adrian Negrescu, ”generează mari probleme pe lanțurile economice, firmele nu își mai plătesc facturile între ele decât la nivelul a 155 de zile. Deci este un blocaj foarte, foarte mare, din care, la un moment dat, statul va trebui să deconteze. Cum se va deconta? Din păcate, prin scăderea încasărilor statului.
De ce statul nu oferă ajutoare, nu face ceva pentru a rezolva sau măcar simplifica lucrurile? ”Birocrația ne îngroapă din punct de vedere economic. Gândiți-vă că mai sunt încă patru miliarde de euro la Banca Națională, primii bani din PNRR, care stau deja de o lună și ceva acolo, fără ca noi să îi folosim. Bani care se depreciază din cauza inflației și pentru ca există nici un fel de justificare pentru că nu îi folosim. Nu avem proiecte, nu avem programe.
Analistul economic a prezentat, în acest context, o cifră ”extrem de relevantă din execuția bugetară la trei luni. Încasările din impozitul pe profit al companiilor a scăzut de la 3,8 miliarde cât a fost anul trecut în primele trei luni, la un miliard anul acesta. Ceea ce înseamnă că firmele nu mai fac profit, nu mai câștigă bani, motiv pentru care multe dintre ele vor fi nevoite să închidă porțile”, a concluzionat Adrian Negrescu.
Citește și Independența energetică a României. Expert: Haideți ”să nu îmbătăm oamenii cu apă rece”
Într-o declarație făcută recent redacției DCBusiness, Adrian Negrescu a vorbit despre posibilitatea aplicării directivei privind salariul minim european în România.
În opinia lui, "un salariu minim european în România, o misiune imposibilă în actualele condiții economice. Nu cred că e cineva împotriva unui salariu minim la nivel european. De la intenție la implementare este însă o cale foarte lungă și presărată cu multiple probleme", a declarat analistul.
"Altfel spus, cel puțin în România este o adevărată misiune imposibilă în condițiile în care avem un mediu economic fragil, cu peste 80% din firme în zona IMM-urilor, slab capitalizate și care reușesc cu greu să plătească și acum salariile, la nivelul actual" a spus Adrian Negrescu.
"Avem peste 1,6 milioane de români plătiți pe salariul minim în principal din cauza taxelor foarte mari pe salarii. Gândiți-vă că, pe lângă banii acordați net angajaților, firmele mai trebuie să plătească peste 40% în plus la stat. Dacă am mai ridica din această povară, cu siguranță salariile ar crește în multe domenii", a explicat analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...
O estimare sub prognoza FMI,...
Termoenergetica se pregătește...
În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...
China are în vedere crearea...
„Unii constructori auto ar...
Fondul Monetar Internațional...
Evoluţiile pe pieţele mondiale...
În Statele Unite, medicamentele...
Dolarul american a pierdut mult...
Când investești într-o companie, este esențial să...
Ministerul de Interne a făcut...
Cine este ”doamna de fier” a...
A fost publicat în Monitorul...
Acțiunile companiei au scăzut...
Programul Rabla 2025 intră în...
Această precizare vine în...
Institutul Naţional de...
Statul alocă 150 de milioane de...