Semnal de alarmă: Nori negri se adună deasupra economiilor din Orientului Mijlociu
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cairo, Egipt / FOTO: Unsplash
Cairo, Egipt / FOTO: Unsplash
Economia regiunilor Orientului Apropiat și Mijlociu ar urma să încetinească anul acesta comparativ cu 2023, dar va continua să demonstreze o anumită soliditate, a declarat directorul regional al FMI, Jihad Azour, care subliniază totuși „incertitudinea persistentă”, din cauza contextul geopolitic.

 

Dacă atacul comis de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie și intensele operațiuni militare israeliene care vizează din Fâșia Gaza au „provocat puțină volatilitate” la nivel economic în regiune, „acest lucru rămâne limitat”, a subliniat dl Azour.

„Incertitudinea de pe frontul geopolitic este semnificativă și există și alți factori care ar putea avea un impact asupra creșterii, motiv pentru care avertizăm despre riscuri crescute pentru acest an”, a adăugat el. Mai ales că, pe lângă războiul din Fâșia Gaza, regiunea se confruntă și cu alte două conflicte, acestea fiind civile, în Yemen și Sudan.

La rândul lui, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a calificat situația din cele două țări drept „teribilă”. „Când aveți războaie care atrag toată atenția, precum cel din Ucraina sau Gaza, ele eclipsează suferințele și dificultățile care se manifestă în alte părți, dar fiți siguri că pentru FMI toți membrii noștri au dreptul la sprijinul și atenția noastră, indiferent cât de dificile ar fi condițiile”, a adăugat ea.

Egiptul, zguduit de șocuri externe

Dacă situația nu este la fel de dramatică în Egipt, țară cu cel mai mare program de ajutor FMI din regiune, cu opt miliarde de dolari, țara suferă totuși de consecințele războiului din Gaza și în special de atacurile lansate de Houthi în Marea Roșie.

Aceste atacuri au redus de fapt semnificativ traficul care trece prin Canalul Suez, una dintre principalele surse de valută străină pentru Egipt, confruntându-se deja cu inflația în creștere și cu un nivel excesiv de ridicat al datoriei publice.

Printre reformele pe care FMI dorește să le fie realizate, una dintre priorități este privatizarea economiei naționale, aflată încă în mare parte deținută fie de stat, fie de armată.

"Egiptul trebuie să creeze spațiu pentru a-și vedea creșterea sectorului privat. Trebuie să regândim rolul statului în economie, astfel încât să intervină mai mult ca facilitator și mai puțin ca concurent. Asta merge cu mai multă transparență, pentru a încuraja investițiile în ţara este un pilon important” printre reformele care urmează să fie realizate, a insistat Jihad Azour.

În acest domeniu, progresul este însă deosebit de lent, ceea ce nu a împiedicat totuși FMI să acorde luna trecută un nou împrumut de cinci miliarde de dolari, pe lângă cele trei miliarde deja plătite.

Pentru a beneficia de acest ajutor suplimentar din partea Fondului, banca centrală a Egiptului a anunțat o creștere bruscă a dobânzii de referință pentru a lupta împotriva inflației de 35%, la o rată anuală, care afectează țara, cu ca rezultat un scăderea cursului de schimb al lirei egiptene.

O măsură „importantă” pentru FMI pentru că „face posibilă facerea față inflației Iar flexibilitatea cursului de schimb este o modalitate de a reduce riscul de transmitere a șocurilor externe”, a insistat Jihad Azour.

Egiptul a primit, de asemenea, 35 de miliarde de dolari de la Emiratele Arabe Unite pentru a-l ajuta să facă față dificultăților sale actuale și pentru a preveni prăbușirea completă a economiei naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel