Semnal de alarmă! Războiul din Ucraina, un TEST pentru sistemul bancar mondial
Autor: Andreea Craciun | 19 apr, 18:49
Este un nou avertisment al FMI
Este un nou avertisment al FMI
"Deşi sistemul financiar s-a dovedit rezilient la şocurile recente, şocurile viitoare ar putea să fie mai dăunătoare", avertizează FMI. 

Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut riscurile la adresa stabilităţii financiare "pe multiple fronturi" şi va testa rezilienţa sistemului financiar global într-un moment în care dobânzile cresc semnificativ, a avertizat, marţi, Fondul Monetar Internaţional, în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară mondială, informează Reuters.

Chiar dacă până acum nu a avut loc un eveniment financiar de importanţă globală, sunt mai multe canale prin intermediul cărora conflictul din Ucraina ar putea să se amplifice de-a lungul întregului sistem financiar global, susţine FMI. Printre aceste canale se numără expunerile directe şi indirecte pe Rusia ale băncilor şi instituţiilor non-bancare, perturbările de pe pieţele de materii prime, lichiditatea slabă de pe piaţă şi tensiunile de finanţare, atacurile cibernetice şi accelerarea utilizării activelor cripto, susţine FMI.

"Deşi sistemul financiar s-a dovedit rezilient la şocurile recente, şocurile viitoare ar putea să fie mai dăunătoare", a subliniat FMI. "O modificare bruscă a preţului riscului, rezultând de pe urma unei intensificări a războiului şi a escaladării pe cale de consecinţă a sancţiunilor, ar putea expune şi interacţiona cu unele vulnerabilităţi care s-au acumulat în perioada pandemiei, conducând la o scădere semnificativă a preţului activelor", adaugă FMI.

Expunerea băncilor mondiale pe Rusia şi Ucraina este una relativ modestă şi restricţionată doar la câteva bănci europene. Cu toate acestea, nu este clar care este expunerea indirectă a companiilor financiare pe acest conflict, pentru că informaţiile dezvăluite nu sunt coerente.  Expunerea indirectă de pe urma unor activităţi precum investment banking, managementul averilor, finanţarea lanţurilor de aprovizionare, derivative şi pasive ar putea fi "semnificativă şi ar putea să îi surprindă pe investitori când vor fi dezvăluite", susţine raportul FMI.

Citește și Wall Street Journal: Energia verde va arunca inflația în aer! Pregătiți-vă!

În special derivativele sunt o zonă de îngrijorare, potrivit unui director de departament de la FMI, Tobias Adrian. "Cealaltă sursă de îngrijorare sunt pieţele private, datoriile private şi private equity. Ar putea fi expuneri pe care nu le vedem", a spus Tobias Adrian.

Raportul FMI precizează şi faptul că există doar câteva bănci care oferă finanţare pentru materii prime, ceea ce creează potenţial pentru perturbări pe pieţele de materii prime. Potrivit lui Tobias Adrian, piaţa este dominată de cinci case de trading cu materii prime şi cinci bănci care acţionează ca dealeri, astfel că există riscuri de concentrare pe pieţele de materii prime. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe