„Sfârșitul unei ere” în Marea Britanie
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Marea Britanie / sursa foto: Freepik.com / wirestock
Marea Britanie / sursa foto: Freepik.com / wirestock
Este o premieră pentru un stat membru al G7.

Ultima centrală electrică pe cărbune din Marea Britanie urmează să se închidă oficial luni, punând, astfel, capăt utilizării combustibilului în generarea de energie electrică. Închiderea unității, inaugurată în 1967, este un pas simbolic în ambiția Londrei de a-și decarboniza complet electricitatea până în 2030, apoi de a atinge neutralitatea carbonului în 2050.

Japonia și SUA nu au un termen limită

Regatul Unit devine astfel prima țară din G7 care renunță la acest combustibil: Italia și-a propus să facă același lucru în 2025, Franța în 2027, Canada în 2030, iar Germania în 2038. Japonia și Statele Unite nu au indicat o dată precisă.

Închiderea centralei „marchează sfârșitul unei ere”, dar deschide și „o nouă eră” care va promova crearea de noi locuri de muncă în sectorul energetic, promite guvernul britanic, care a lansat în această vară un plan privind energiile verzi.

Pol al tehnologiei 

Situată în Ratcliffe-on-Soar, între Derby și Nottingham, în inima Angliei, centrala ar urma să fie complet demontată „până la sfârșitul deceniului”, potrivit companiei germane de energie Uniper, proprietarul întreprinderii, care-și propune să realizeze, în același lor, un „pol de tehnologie și energie fără carbon”.

Cărbunele a contribuit considerabil la creșterea economică a Regatului Unit din secolul al XIX-lea până în anii 1990. Această energie extrem de poluantă reprezenta aproape 70% din energia electrică a țării în anii 1980 înainte de o scădere spectaculoasă:la  38% în 2013, 5% în 2018 și 1% anul trecut.

Pentru a scăpa, britanicii au compensat cu gaz natural, o energie fosilă prezentată ca fiind mai puțin poluantă și care, în 2023, a fost folosită în 2023 pentru a produce o treime din electricitate. Un sfert vine din energia eoliană, o proporție notabilă. Nuclearul este în jur de 13%.

„În cărțile de istorie”

Această schimbare poate fi explicată în special prin politica proactivă, cu reglementări stricte din anii 1990 din cauza poluării și prin sfârșitul economiei prelucrătoare, care a redus importanța cărbunelui. 

„Locul (cărbunelui) este acum în cărțile de istorie”, spune Tony Bosworth, de la ONG Friends of the Earth. „Prioritatea acum este să ne îndepărtăm și de gaze prin dezvoltarea, cât mai rapid posibil, a uriașului potențial de energie regenerabilă al Regatului Unit cât mai repede posibil.”

„Marea Britanie a dat un exemplu pe care restul lumii trebuie să-l urmeze”, a spus Doug Parr de la Greenpeace Marea Britanie. Ca parte a planului său de energie verde, Londra intenționează să creeze o companie publică, Great British Energy, cu sediul în Aberdeen, în estul Scoției și care ar urma să asigure investiții în turbine eoliene plutitoare, energie mareomoenică sau energie nucleară.

O naționalizare strategică

În același sens, guvernul britanic a naționalizat recent pentru 630 de milioane de lire sterline (746 de milioane de euro) operatorul britanic de rețea de energie electrică ESO, responsabil cu reglementarea echilibrului dintre cererea și oferta de energie electrică, pentru a conecta mai eficient „noile proiecte de producție durabilă”. 

Cele opt coșuri de fum gri de la centrala Ratcliffe-on-Soar, care are 350 de angajați, au funcționat, în ultimul timp doar în perioadele de caniculă și de ger, când consumul sporește. Capabilă să furnizeze energie electrică la 2 milioane de locuințe, centrala a primit la începutul verii un transport final de cărbune, 1.650 de tone, suficient pentru a alimenta 500.000 de case timp de opt ore.

Prima centrală electrică pe cărbune din lume, creată de Thomas Edison, a fost deschisă în inima Londrei în 1882.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fed
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Ministerul Finanțelor
Foto: Pexels.com
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-purtand-manu-i-din-plastic-5779375/
Lei / sursa foto: Freepik.com
Orez / sursa foto: Freepik.com
Vouchere sociale
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com

WhatsApp va face schimbări așteptate de utilizatori

Aplicația de mesagerie a pregătit numeroase schimbări...

Energie eoliană / Foto: Freepik

Cum profită România de furtunile din ultimele zile

Furtunile din ultimele zile au și o parte pozitivă și...

foto: pexels.com
CFR Călători

Facilități la transportul cu trenul pentru studenți

Studenţii în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi...

Panouri fotovoltaice
Munții Alpi / FOTO: Wikipedia

Elveția și Italia, nevoite să își modifice granițele

Este un efect neprevăzut al schimbărilor climatice. 

Din China / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik

Benzina și motorina, mai ieftine la început de săptămână

O veste bună pentru români, mai ales într-o zi ploioasă,...

Toamnă
Oameni pe stradă / Freepik
Calcule
Marea Britanie / sursa foto: Freepik.com / wirestock

„Sfârșitul unei ere” în Marea Britanie

Este o premieră pentru un stat membru al G7.

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness

Este oficial. De mâine, valoarea acestor tichete va crește

Aceasta este a doua majorare din acest an, după ce, în...

Bursă / Sursa foto: Freepik.com

Indicatorul care prezice o recesiune iminentă

Inversarea curbei randamentelor constituie un fenomen...


pixel