Siderurgia europeană, în pericol: Se vor închide tot mai multe uzine

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Siderurgie / FOTO: Freepik
Siderurgie / FOTO: Freepik
O criză „foarte, foarte îngrijorătoare”, avertizează Eurofer.

Industria siderurgică europeană riscă să piardă și mai mult teren anul viitor dacă Uniunea Europeană nu ia măsuri ferme pentru protejarea acestui sector de activitate în fața concurenței globale, avertizează sindicatul european al oțelului, Eurofer.

O criză „foarte, foarte îngrijorătoare”

„Situația este foarte, foarte îngrijorătoare”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Eurofer, într-un interviu pentru AFP. „Ne confruntăm cu mai multe probleme care se amplifică reciproc”, a explicat acesta, enumerând supracapacitatea siderurgică globală, creșterea prețurilor energiei în Europa și scăderea cererii de oțel pe continent.

Această combinație de factori a dus deja la pierderi semnificative: mii de locuri de muncă au fost suprimate la divizia de oțel a companiei germane Thyssenkrupp, iar ArcelorMittal a închis unități de producție în Franța.

Apeluri de urgență către Bruxelles

Industria siderurgică europeană solicită de săptămâni întregi sprijin din partea Uniunii Europene. Pe 6 decembrie, Eurofer și Confederația Europeană a Sindicatelor IndustriAll au trimis o scrisoare comună către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cerând organizarea unui summit european de urgență pentru oțel. Până acum, nu a fost oferit niciun răspuns oficial, a precizat Eggert, care speră totuși la „un plan de acțiune pentru salvarea siderurgiei europene”.

„Dacă nu se iau măsuri rapide, închiderea fabricilor va continua”, a avertizat el.

Invazia importurilor ieftine

Eggert a subliniat că Europa este invadată de cantități uriașe de oțel la prețuri foarte mici, provenite din țări cu programe masive de infrastructură, precum China. Între timp, cererea din partea industriei auto europene, aflată în criză, a scăzut dramatic.

În paralel, prețurile energiei în Europa au crescut de trei ori mai mult decât în Statele Unite sau China, ceea ce agravează dificultățile producătorilor de oțel. „Dacă Volkswagen închide trei fabrici de producție, impactul asupra industriei oțelului este imediat”, a explicat Eggert, referindu-se la datele prezentate de sindicatul german IG Metall.

Fabrici care operează la 60% din capacitate

„În prezent, folosim doar 60% din capacitățile noastre”, a declarat directorul general al Eurofer, adăugând că, în 2023, producția europeană de oțel a fost de 126 de milioane de tone, în scădere față de cele 160 de milioane de tone produse în 2018.

Această reducere masivă afectează grav programele ambițioase de decarbonare ale industriei siderurgice europene. De exemplu, ArcelorMittal a amânat proiectul său de producție de oțel cu emisii reduse de carbon la Dunkerque, în nordul Franței, în ciuda subvențiilor europene disponibile.

„Costul energiei este prea mare în acest moment pentru a face tranziția, mai ales că alții nu o fac”, a afirmat Eggert.

Măsuri urgente necesare pentru protecție

Eggert a solicitat Uniunii Europene să combată importurile de oțel produse prin metode mai poluante și să implementeze bariere vamale. De asemenea, el a subliniat necesitatea îmbunătățirii „mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră” (CBAM), care, în forma sa actuală, nu este eficient și urmează să intre în vigoare abia în 2026.

O altă problemă majoră este exportul anual de 19 milioane de tone de fier vechi din Europa, care ar putea fi folosit pentru a produce oțel reciclat și pentru a reduce emisiile de CO2 cu 33 de milioane de tone.

Un plan urgent pentru salvarea industriei

„În următoarele trei luni, trebuie luate decizii asupra unor măsuri concrete, iar în 18 luni, trebuie implementat un plan complet pentru a salva industria siderurgică europeană”, a insistat Eggert.

„Fiecare zi pierdută înseamnă pierderi de oameni și de capacități”, a concluzionat directorul general al Eurofer, lansând un nou apel pentru acțiuni rapide și decisive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București

pixel