Singura țară unde pandemia a produs un adevărat baby boom
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Se pare că fenomenul s-a produs mai mult în țările nordice
Se pare că fenomenul s-a produs mai mult în țările nordice
După declanșarea pandemiei și instituirea lockdown-ului analiștii opinau că vom avea parte de un nou baby boom, în condițiile în care natalitatea este foarte scăzută iar populațiile sunt îmbătrânite, mai ales în țările dezvoltate. Însă acest lucru s-a întâmplat în foarte mică măsură, cu o singură excepție.

Previziunile demografice sumbre ale Finlandei tocmai au avut parte de mare surpriză: un baby boom pandemic la care mulți se așteptau, dar la care puține țări au fost martore.

O creștere bruscă a nașterilor în 2020 și 2021 a adus un pic de optimism în proiecții.

Speculațiile potrivit cărora lockdown-ul și restricțiile legate de pandemie ar stimula nașterile par să se fi confirmat și în unele zone din nordul Europei, inclusiv în Finlanda, Danemarca, Germania și Olanda. Chiar și așa, cercetările arată o fertilitate redusă în timpul pandemiilor, așa cum s-a întâmplat în SUA la debutul COVID-19, scrie Bloomberg.

Citește și: Populația României, în declin accentuat. 21.337 decese VS. 14.877 nașteri, în mai 2021

Cu toate acestea, 2021 este al șaselea an consecutiv în care decesele vor depăși nașterile în Finlanda. Nivelurile actuale de imigrație netă vor putea susține populația pentru încă 13 ani, înainte ca numărul de persoane să înceapă să se reducă.

Nu există o soluție ușoară pentru a menține cifrele. Nu există un consens cu privire la motivul pentru care nașterile au fost în scădere - sau de ce au crescut brusc. În plus, atragerea oamenilor să se mute în țara cu temperaturi scăzute, ierni întunecate și o limbă extrem de dificilă este îngreunată și mai mult de birocrația din sistemul de imigrație. 

O scădere susținută a numărului de nașteri va duce, de-a lungul deceniilor, la faptul că generațiile mai în vârstă vor deveni mult mai numeroase decât cohortele de vârstă mai tinere, punând presiune asupra sistemului de pensii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel