MADR spune că în prezent, lansările de rachete antigrindină sunt suspendate temporar, ca măsură de precauție, în lipsa unui studiu științific obiectiv, independent și complet care să evalueze impactul acestor intervenții asupra mediului și asupra regimului precipitațiilor în zonele adiacente punctelor de lansare.
De asemenea, sistemul nu poate funcționa în lipsa omologării tehnice a punctelor de lansare, conform cerințelor legale și de mediu în vigoare. Decizia de suspendare reflectă angajamentul ferm de a asigura transparență, echilibru și respect față de toate categoriile de fermieri, indiferent de specificul zonelor agricole în care activează.
În mesajul transmis de minister se mai spune că: ”Suntem conștienți că există culturi, precum plantațiile pomicole și cele viticole, care necesită soluții specifice de protecție împotriva fenomenelor extreme. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lucrează la operaționalizarea unei linii de finanțare din fonduri europene, care să sprijine achiziția de soluții alternative, moderne și adaptate, precum generatoare terestre, baloane cu heliu sau alte echipamente omologate” și totodată că: ”Introducerea tehnologiilor noi în agricultură este încurajată, însă acestea trebuie să respecte standardele tehnice și să nu afecteze echilibrul agricol din zonele de aplicare. Protejarea interesului general și asigurarea securității alimentare rămân priorități fundamentale, iar orice decizie privind sistemul antigrindină va fi luată în baza unor dovezi științifice clare și conforme cu legislația națională și europeană”.
De când se foloște sistemul antigrindină în România
Sistemul în sine este utilizat încă din anii '80 iar după revoluție în 1999 a fost înființat Sistemul Național Antigrindină, gestionat de Autoritatea Națională pentru Combaterea Căderilor de Grindină și Stimularea Precipitațiilor, structură inclusă în Ministerul Agriculturii.
În 2004, a fost demarată activitatea operațională a sistemului antigrindină, cu 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină .
În prezent, sistemul antigrindină protejează peste 2,5 milioane de hectare de teren agricol .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Peste 50.000 turiști sunt...
Exporturile de gaze naturale...
ANAF lansează un nou program de...
O întrerupere masivă a...
Moneda unică europeană și...
Comisia pentru muncă a...
Inteligența artificială (AI)...
Ministerul Energiei modifică...
CCF: Ministerul Finanțelor a...
Care sunt cele mai mici și cele...
Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...
Activitatea economică din...
Analiștii Wells Fargo au...
Piețele bursiere globale s-au...
Buffett și Berkshire Hathaway,...
Acțiunile grupului Magnificent...
O tranzacție anunțată luni.
Majoritatea participanților au...
Există însă și o veste mai...
Industria prelucrării tablei...
Grupaj de știri.
Arieratele bugetului general...