Sistemul de operare Windows 7 devine un risc. Ce s-a întâmplat
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Sistemul de operare Windows 7 va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali şi companii
Sistemul de operare Windows 7 va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali şi companii
Sistemul de operare Windows 7 va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali şi companii, odată cu încetarea acordării suportului de către Microsoft, începând de marţi, 14 ianuarie, precizează specialiştii Kaspersky.

"Suportul pentru Windows 7 încetează astăzi, 14 ianuarie 2020, moment din care Microsoft nu va mai oferi asistenţă tehnică sau actualizări de software. În consecinţă. acest sistem de operare va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali şi companii, având în vedere că vulnerabilităţile nu vor mai fi remediate.", într-un comunicat de presă transmis Agerpres. 

Lumea anului 2030, văzută de Mark Zuckerberg. Multă tehnologie

Conform unei analize realizată de Kaspersky, la nivel global, peste o treime (38%) dintre companiile foarte mici, precum şi aproape jumătate (47%) dintre companiile şi întreprinderile mijlocii încă foloseau Windows 7.

De asemenea, mai mult de o treime (38%) dintre utilizatorii individuali foloseau încă Windows 7.

"Statisticile noastre arată că un procent semnificativ de utilizatori, atât corporate, cât şi persoane fizice, utilizează în continuare computere cu un sistem de operare depăşit sau pe punctul de a expira. Motivele variază: software care nu ar funcţiona pe cele mai recente versiuni ale sistemului de operare, motive economice sau obişnuinţa. Cu toate acestea, un sistem de operare vechi, fără patch-uri, reprezintă un risc major de securitate cibernetică; costul unui incident poate fi semnificativ mai mare decât costul unei actualizări. Prin urmare, vă recomandăm să utilizaţi versiuni mai noi, care primesc actualizări şi să vă asiguraţi că sunt disponibile instrumente de securitate suplimentare în perioada de tranziţie", susţine Alexey Pankratov, enterprise solutions manager la Kaspersky.

Pe acelaşi subiect, experţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) recomandă ca după încheierea perioadei de asistenţă extinsă pentru Windows 7, utilizatorii să efectueze fie un upgrade la Windows 10, fie să opteze pentru un alt sistem de operare sau să-şi păstreze sistemul de operare Windows 7 instalat, dar cu anumite riscuri.

"Dacă doriţi să faceţi upgrade la Windows 10 vă este necesară o licenţă. Actualizarea de la Windows 7 la Windows 10 are o serie de avantaje. Ambele sisteme de operare sunt realizate de Microsoft, procesul de actualizare este relativ uşor şi documentat pe site-ul Microsoft. Acest lucru înseamnă că veţi avea un minim de întrerupere atunci când faceţi upgrade la Windows 10. Majoritatea programelor pe care le utilizaţi vor putea funcţiona pe Windows 10, iar aspectul şi interfaţa sunt similare cu Windows 7. Totuşi, pentru aplicaţiile 3rd party (care nu sunt furnizate de Microsoft) va trebui să verificaţi pe site-ul producătorului dacă acestea sunt compatibile cu Windows 10. De asemenea, recomandăm ca înainte de începerea upgrade-ului sistemului de operare să efectuaţi o salvare a fişierelor personale pe un mediu extern", precizează CERT-RO.

În acelaşi timp, trecerea la alt sistem de operare presupune adaptarea la alt mediu de lucru, copierea fişierelor personale pe acesta, instalarea sau găsirea altor programe software echivalente cu cele utilizate pe sistemul actual.

În cazul păstrării sistemului de operare Windows 7 instalat, pentru diminuarea riscurilor de securitate este indicat să se utilizeze o soluţie de securitate şi un browser, ambele actualizate şi compatibile cu sistemul de operare.

"Totuşi, aceste măsuri nu vor elimina riscul de securitate dat de faptul că sistemul de operare Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate şi va fi din ce în ce mai vulnerabil în lipsa acestora. Printre consecinţele unui atac cibernetic reuşit enumerăm: pierderea datelor/fişierelor personale prin criptarea acestora (ransomware), furtul unor date/informaţii, precum conturi bancare şi date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicaţii şi utilizarea acestora în scop maliţios, utilizarea calculatorului de către infractorii cibernetici pentru minare cripto monedă, implicarea calculatorului în atacuri asupra altor sisteme informatice, utilizarea neautorizată a microfonului şi camerei video", avertizează specialiştii în securitate cibernetică.

Sistemul de operare Windows 10 a fost lansat în data de 29 iulie 2015 în 190 de ţări, sub forma unui upgrade gratuit pentru cei care utilizează versiunile Windows 7 şi 8.1.

Microsoft a încheiat asistenţa principală pentru Windows 7 pe 13 ianuarie 2015, ceea ce a însemnat că funcţiile noi au încetat să fie adăugate, dar au fost disponibile actualizările de securitate, până pe 13 ianuarie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel