Acordul pune la dispoziţia autorităţilor antifraudă, pentru prima dată, date relevante cu privire la achiziţiile online pentru a le ajuta în lupta lor împotriva fraudelor în materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ cinci miliarde euro pe an în UE. Alte decizii adoptate astăzi de miniştrii europeni de Finanţe în domeniul TVA vor contribui la reducerea birocraţiei pentru IMM-uri şi vor simplifica normele în materie de TVA şi de accize pentru forţele armate ale statelor membre ale UE.
Comisia Europeană a înfiinţat un observator al pieţei vinului
'Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de măsuri vizând simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilităţilor de fraudă şi facilitarea activităţilor comerciale licite. Este clar că statele membre sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte aceste obiective şi sper că această dinamică poate duce la o reformă amplă a întregii legislaţii care stă la baza sistemului', a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.
Noile norme convenite astăzi vor întări capacitatea statelor membre de a lupta împotriva fraudelor în materie de TVA din domeniul comerţului electronic, asigurând faptul că experţii antifraudă din statele membre ale UE au acces la datele relevante referitoare la TVA deţinute de intermediarii de plăţi, cum ar fi furnizorii de carduri de credit şi de debitare directă, care facilitează peste 90% din achiziţiile online în UE.
În mod practic: prestatorii de servicii de plată vor avea obligaţia de a furniza autorităţilor din statele membre anumite date privind plăţile conexe vânzărilor transfrontaliere, pe care specialiştii antifraudă (reţeaua Eurofisc) le pot apoi accesa şi analiza. La rândul lor, vânzătorii online atât din UE, cât şi din afara UE, vor putea fi identificaţi atunci când nu respectă obligaţiile în materie de TVA. Dispoziţii similare care sunt în vigoare în unele state membre şi în alte ţări au arătat deja modul în care o astfel de cooperare poate avea un efect tangibil în combaterea fraudelor din sectorul comerţului electronic. Miniştrii de Finanţe din UE au ajuns, de asemenea, la un acord politic cu privire la o actualizare a normelor speciale deja existente în materie de TVA pentru IMM-urile din UE, oferind mai multe oportunităţi pentru activităţile transfrontaliere.
Noul regim ar trebui să reducă birocraţia şi sarcinile administrative pentru întreprinderile mici şi să creeze condiţii de concurenţă echitabile pentru întreprinderi, indiferent de locul în care sunt stabilite în UE, având în vedere că un mozaic de abordări la nivelul UE înseamnă că pragurile pentru a beneficia de scutirea de TVA variază. Noile norme vor asigura un prag uniform al cifrei de afaceri de 85.000 euro pentru societăţile care desfăşoară activităţi economice numai în statul lor membru şi un prag de 100.000 euro la nivelul UE pentru cifra de afaceri a IMM-urilor care desfăşoară activităţi comerciale transfrontaliere, pentru a fi eligibile pentru scutire în alt stat membru. IMM-urile eligibile vor fi în măsură să beneficieze de simplificări suplimentare în ceea ce priveşte obligaţiile în materie de TVA, cum ar fi înregistrarea şi raportarea.
Noul sistem îmbunătăţit de TVA pentru IMM-uri ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2024. Comisia Europeană a salutat, de asemenea, acordul de astăzi privind măsurile de scutire fiscală pentru a facilita eforturile de apărare comună în contextul politicii de securitate şi apărare comune a UE (PSAC). Noile norme vor scuti de TVA livrările către forţele armate şi de accize atunci când aceste forţe sunt desfăşurate în afara propriului stat membru şi participă la un efort de apărare european. Noile norme vor trebui acum să fie confirmate de Parlamentul European înainte de intrarea în vigoare în ianuarie 2024, potrivit Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...