România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...
Astfel, într-un comunicat al Ministerului Finanțelor, a fost publicat un ghid care vine în sprijinul diferitelor companii din piață dar și a firmelor care oferă servicii de contabilitate. Ghidul poate fi descărcat de aici.
Noutatea constă în faptul că utilizarea sistemului eFactura se poate face direct din site-ul ANAF deși este necesară, în continuare, deținerea unui cont SPV, în baza unui certificat digital.
„Fiecare discuție și fiecare îmbunătățire adoptată au ținut cont de nevoile semnalate de contribuabili. Avem deja o serie importantă de actualizări, din care reamintesc: A fost introdusă și funcția de autofacturare, platforma nu mai poate înregistra aceeași factură de mai multe ori, a fost introdusă filtrarea pe criterii specifice, descărcarea facturilor se poate face direct în PDF, a fost rezolvată problema zecimalelor și lista continuă. Acum lucrăm la o aplicație simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la începutul lunii martie. Am spus de la bun început că sistemul este unul perfectibil și că ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback, iar toate aceste modificări demonstrează această deschidere de a face implementarea cât mai accesibilă”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Ministerul Finanțelor menționează că de la începutul implementării obligatorii a sistemului RO eFactura, anume, de la data 1 ianuarie și până acum au fost înregistrate circa 40 milioane de facturi în relația business to business (B2B) care cumulează suma de 397 de miliarde de lei.
În comunicat, Ministerul de Finanțe reaminteșre că în cazul în care sistemul nu este funcțional timp de cel puțin 24 de ore, obligația de transmitere a facturilor de către companii se suspendă până la repunerea în funcţiune a acestuia.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...
OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...
Trump impune noi tarife vamale...
Sub presiunea lui Donald...
Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...
România rămâne sub lupa Uniunii...
Leul pierde teren în fața...
O decizie finală pentru toate...
Premierul Ilie Bolojan și-a...
O decizie finală pentru toate...
Ministerul Investițiilor și...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Comisia Europeană a lansat o...
Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...
Circa 2.300 de persoane şi-au...
Executivul condus de Ilie...
Ministerul Finanțelor anunță...
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...