Situație în care șoferii scapă de închisoare, în caz de accident
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O decizie care devine obligatoriu de respectat
O decizie care devine obligatoriu de respectat
Conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), șoferii pot părăsi locul unui accident rutier, fără să riște pedeapsa cu închisoare. Dar numai într-o situație anume. Respectiv, atunci când conducătorul auto, autorul incidentului rutier, este și singura victimă. 

În Codul Penal, plecarea, fără acordul poliției, de la locul accidentului a șoferului care l-a provocat se pedepsește cu cel puțin doi și cu cel mult șapte ani în închisoare, în funcție de gravitatea actului comis. Cu o singură excepție. 

„[ICCJ] stabilește că rănirea uneia sau mai multor persoane (...), ca situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului (...), nu are în vedere și autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident”, scrie în decizia judecătorilor, publicată deja în Monitorul Oficial.

Așadar, dacă un șofer provoacă un accident al cărui unic „actor” și accidentat este chiar el, autoritățile nu-l pot pedepsi penal pentru că părăsește fără acord locul accidentului. Judecătorii au motivat că legea penală intervine, în esență, atunci când un act de violență implică mai mult de o persoană. Autorănirea este relevantă, în sensul legii penale, numai în situații excepționale, cum ar fi înșelăciunea privind asigurările sau sustragerea de la serviciul militar.

Citește și Semn nou de circulație. Ce trebuie să știe conducătorii auto

Practic, de-acum avem o nouă situație în care pedeapsa cu închisoarea nu se aplică părăsirii locului accidentului de către șoferi. Codul penal prevede și alte situații în care părăsirea locului accidentului nu este considerată infracțiune. Și anume dacă accidentula produs doar pagube materiale, dacă șoferul, în lipsa altor mijloace de deplasare, transportă el însuși răniții la cea mai apropiată unitate sanitară și se întoarce imediat la locul accidentului sau dacă victima părăsește locul faptei, iar șoferul anunță imediat accidentul la cea mai apropiată unitate de poliție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel