Situația din Ucraina, comparată cu criza rachetelor din Cuba

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Criza pare una asemănătoare cu cea a rachetelor din Cuba
Criza pare una asemănătoare cu cea a rachetelor din Cuba
  • Criza pare una asemănătoare cu cea a rachetelor din Cuba
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov nu a exclus ca agravarea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia să ajungă la evenimente similare crizei rachetelor din Cuba. El și-a exprimat speranța că Washingtonul și aliații săi europeni nu vor depăși "liniile roșii", care sunt formulate "foarte clar și inteligibil".

"Știți, se poate ajunge lesne la acest lucru", le-a răspuns Ryabkov jurnaliștilor, întrebat despre posibilitatea repetării crizei rachetelor din Cuba, scrie Kommersant. "Dacă, așa cum se spune, tovarășii din cealaltă parte nu înțeleg și totul va continua așa cum este, s-ar putea, conform logicii evoluției evenimentelor, să ne trezim brusc și să ne vedem în ceva similar", a adăugat ministrul adjunct. În opinia sa, acest lucru ar fi un eșec al diplomației și încă mai este timp "să încercăm să ajungem la un acord pe o bază solidă".

Criza rachetelor cubaneze reprezintă cele 13 zile din octombrie 1962, când URSS și Statele Unite au fost la un pas de a declanșa cel de-al treilea război mondial. Potrivit SUA, confruntarea a fost cauzată de amplasarea în Cuba a rachetelor nucleare sovietice capabile să ajungă la Washington. Potrivit URSS, rachetele din Cuba au fost o reacție a Moscovei la instalarea unor rachete americane similare în Turcia cu un an mai devreme, care amenințau direct Moscova.

Trupe SUA în Ucraina? Răspunsul lui Joe Biden

Joe Biden și Vladimir Putin au disctuat timp de două ore și un minut

Henry Kissinger: Relațiile SUA-China au luat-o pe un alt drum

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de administrație al Consiliului rus pentru afaceri internaționale, Serghei Ryabkov a declarat că nedepășirea "liniilor roșii" ale Rusiei ar evita "intrarea în spirala unei confruntări". Ministerul rus de Externe depune eforturi pentru a obține garanții de securitate în direcția vestică. Potrivit lui Ryabkov, este vorba despre garanții juridice legale, "care ar include neextinderea în continuare a NATO spre est, neimplementarea de sisteme de armament care ne amenință în imediata vecinătate a teritoriului nostru".

În plus, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse a declarat că Moscova nu va face concesii unilaterale, care sunt percepute de "adversari ca o manifestare de slăbiciune". Potrivit acestuia, Rusia este pregătită să mențină "relații oneste și de respect reciproc cu SUA și statele UE". "În același timp, orice dialog cu acestea este posibil doar pe baza principiilor de egalitate", a adăugat ministrul adjunct.

Rusia a declarat anterior că "liniile roșii" sunt aderarea Ucrainei la NATO și desfășurarea de arme în Ucraina care ar amenința Rusia. 

Agravarea relațiilor dintre Moscova și Kiev a devenit subiectul negocierilor dintre președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel