ȘOC și GROAZĂ. ”Armata Roșie a lui Stalin” a invadat Norvegia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Despre ce este, totuși, vorba
Despre ce este, totuși, vorba
Nu, nu sunt soldați, nu sunt tancuri, blindate, avioane de luptă sau unități de artilerie. Nimic din toate acestea. Pentru că ”Armata Roșie a lui Stalin” este formată, de fapt, din crabi de Kamciatka, roșii la culoare și care au invadat, la propriu, și spre groaza pescarilor și ecologiștilor, apele Norvegiei. Nu este o migrație de moment provocată de cine știe ce fenomen. Este o poveste lungă. 

O poveste care a început în anii 1960, când, ca parte a unui experiment, cercetătorii sovietici au adus la Murmansk și în Peninsula Kola o mare cantitate de crabi de Kamciatka.

Dar crustaceele nu numai că s-au acomodat cu noul lor domiciliu, spre mare suprindere a oamenilor de știință, dar au migrat și în Norvegia, până la Insulele Lofoten. 

Se crede că, în zece ani, crabii de Kamciatka vor ajunge până la orașul norvegian Bergen, unde temperatura mării este mai ridicată. Ceea ce nu se știe este dacă se vor opri acolo sau își vor continua călătoria spre sud. 

Într-un articol pe acestă temă publicat în La Vanguardia, jurnalistul Rafael Ramos afirmă că pescarii norvegieni sunt indignați de invazia ”Armatei Roșii a lui Stalin”: cu cleștii lor, crabii care ating și 15 kilograme în greutate, sfârșie plasele pescărești.

Ecologiștii tună și fulgeră, la rândul lor, crabii de Kamciatka, fiind o amenințare pentru midii, crustacee, pentru plancton și alte vietăți marine cu care se hrănesc. 

Citește și China a AVERTIZAT Taiwanul: Independenţa înseamnă RĂZBOI

În schimb, pentru locuitorii micului sat de pescar Bougaines, invazia crabilor de Kamciatka a fost o adevărată mană cerească.

Destul de săracă până nu demult, localitatea a început să înflorească, după ce localnicii au început să vândă crabii prinși cu cinci dolari kilogramul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel